Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Καταγγελίες για αυξήσεις σε κλιματιστικά και ψυγεία

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Καταγγελίες για αυξήσεις σε κλιματιστικά και ψυγεία
Τετάρτη, 29/06/2022 - 06:43

Με το πρόγραμμα Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή και την επιδότηση φαίνεται ότι καταγράφονται αυξήσεις σε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.

Δεκάδες καταγγελίες και παράπονα καταναλωτών δηλώνει ότι έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας για αλλαγμένες τομές ενεργοβόρων συσκευών όπως ψυγεία καταψύκτες και κλιματιστικά.

Όπως αναφέρει η οργάνωση των καταναλωτών σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την εκκίνηση του προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών «ανέβηκαν οι τιμές των προϊόντων αυτών».

Το ΙΝΚΑ καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προχωρήσει σε έλεγχο τιμών στην αγορά για τα είδη που αφορούν στο συγκεκριμένα πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Δηλαδή στο τέλος θα βγούμε και ζημιωμένοι από την δήθεν αντικατάσταση!!!!!» όπως υπογραμμίζει το ΙΝΚΑ ενώ καλεί το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής να εντάξει μέσα στο ενεργειακό πρόγραμμα και την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσυφώνων που παράγονται στην Ελλάδα από Ελληνικά χέρια και Ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή έως 5 Ιουλίου

Μέχρι τις 5 Ιουλίου θα παραμείνει σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση έως τριών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών, με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσό ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.