Το πετρέλαιο «τσίμπησε» πάνω 2% καθώς το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Το πετρέλαιο «τσίμπησε» πάνω 2% καθώς το Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Παρασκευή, 09/02/2024 - 10:42

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο άνω του 2% στον απόηχο της απόρριψης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εξαπολύουν νέες αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ράφα και το υπουργείο Υγείας της Γάζας να αναφέρει ότι 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι τη «νίκη».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς πρότεινε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 4,5 μήνες που θα είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή ομήρων και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, την οποία οι Ισραηλινοί απέρριψαν κατηγορηματικά, ενώ ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν στα 81,16 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2,36%, ενώ από την αρχή του 2024 η αύξηση ξεπέρασε το 4,5%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, περίπου 27.840 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις, 1.200 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί.

Η απόρριψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έρχεται μία ημέρα μετά την εξαπόλυση ενός νέου πλήγματος από τις ΗΠΑ σε μια σειρά αντιποίνων μετά το θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία. Το χτύπημα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την Τετάρτη στην ιρακινή πρωτεύουσα σκότωσε έναν διοικητή της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ Κατάιμπ, παρότι η ομάδα έχει αναστείλει τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στον απόηχο του περιστατικού στην Ιορδανία και δήθεν υπό την πίεση της Τεχεράνης.

Την τόνωση στις τιμές την Πέμπτη έδωσε επίσης η ισχυρότερη του αναμενόμενου μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων, από την ανακοίνωση των στοιχείων της Τετάρτης από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (EIA). Η EIA έδειξε μείωση 3,2 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα διυλισμένων παραγώγων, ενώ οι προσδοκίες έκαναν λόγο για μείωση 1 εκατ. βαρελιών. Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,15 εκατομμύρια βαρέλια, όταν οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη μείωση.