Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας απογοητεύει

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας απογοητεύει
Δευτέρα, 17/07/2023 - 11:20

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά περίπου 1% στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα, μετά την επανέναρξη της παραγωγής μεγάλων λιβυκών πετρελαιοπηγών το Σαββατοκύριακο μετά από μια σύντομη διακοπή και αφού η Κίνα ανακοίνωσε οικονομική ανάπτυξη δεύτερου τριμήνου κατώτερη των προσδοκιών.

Το πρωί στην Ευρώπη, το αμερικανικό αργό αναφοράς WTI Crude διαπραγματευόταν με πτώση 0,98% στα 74,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το διεθνές αργό αναφοράς, το Brent Crude, διαπραγματευόταν κάτω από το όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι που είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Μάιο. Το Brent σημείωνε πτώση κατά 0,96%, στα 79,10 δολάρια.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ επιβάρυναν, εκ νέου, την αγορά πετρελαίου, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,3% για το δεύτερο τρίμηνο, χάνοντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 7,3% και επιβραδύνοντας σε τριμηνιαία βάση. Το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά από τριμηνιαία αύξηση 2,2% το πρώτο τρίμηνο.

Η αστοχία της οικονομικής ανάπτυξης από την Κίνα ήρθε να προστεθεί στην επιστροφή στην παραγωγή μεγάλων λιβυκών κοιτασμάτων πετρελαίου για να επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα.

Την περασμένη Παρασκευή, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της Λιβύης, το Sharara, σταμάτησε πλήρως εν μέσω διαδηλώσεων την Παρασκευή, καθώς οι εντάσεις στην ανήσυχη αφρικανική χώρα-παραγωγό του ΟΠΕΚ επέστρεψαν. Η πετρελαιοπηγή El Feel κοντά στη Sharara επηρεάστηκε επίσης και σταμάτησε επίσης. Συνδυαστικά, τα πετρελαιοπηγές Sharara και El Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη αντλούσαν περίπου 350.000 bpd αργού πετρελαίου πριν από τη διακοπή.

Η διακοπή της παραγωγής στα κοιτάσματα ήταν αποτέλεσμα των διαμαρτυριών της φυλής Al-Zawi για την απαγωγή του Φάρατζ Μπουματάρι, πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ο Μπουματάρι απελευθερώθηκε, δήλωσε στο Reuters ο ηγέτης της φυλής Al-Senussi Al-ahlaiq, γεγονός που οδήγησε στην επανέναρξη της παραγωγής στα Sharara και El Feel.

Η Λιβύη έχασε 340.000 βαρέλια παραγωγής λόγω του κλεισίματος, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν στην τηλεόραση Asharq TV με έδρα το Ντουμπάι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Πετρελαίου προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα χάσει μερίδιο αγοράς εξαιτίας του on-and-off εφοδιασμού.

«Η απώλεια της εμπιστοσύνης στη συνέχεια του εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς με λιβυκό πετρέλαιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίου αγοράς για το λιβυκό πετρέλαιο και τη μείωση της ζήτησής του», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το Reuters.