Συμμετοχή της Βουλγαρίας στην άτυπη διάσκεψη υπουργών χωρών της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Συμμετοχή της Βουλγαρίας στην άτυπη διάσκεψη υπουργών χωρών της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας
Πέμπτη, 13/07/2023 - 08:14

Βασικός ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ σε συνάντηση 12 κρατών μελών της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Σουηδίας, καθώς και αντιπροσωπείες του Βελγίου και της Ιταλίας ως παρατηρητές.

Οι υπουργοί τόνισαν τον βασικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, εξέφρασαν την άποψη ότι η πυρηνική τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλληλοσυμπληρώνονται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Τέλος, οι υπουργοί συνέταξαν κείμενο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας κατάλληλη αναγνώριση και υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζοντας πως η αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας και το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών να καθορίζουν το ενεργειακό τους μείγμα, θα πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Θόδωρο Σκυλακάκη, ο Βούλγαρος υπουργός Ράντεφ συζήτησε την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας και τη στρατηγική ανάπτυξη των ενεργειακών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού φυσικού αερίου μέσω της ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών έργων υποδομής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη και του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας, καθώς και του πετρελαιαγωγού Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς και έργων υδρογόνου.