ΗΑΕ: Οι τελευταίες περικοπές παραγωγής είναι αρκετές για να εξισορροπηθεί η αγορά πετρελαίου

ΗΑΕ: Οι τελευταίες περικοπές παραγωγής είναι αρκετές για να εξισορροπηθεί η αγορά πετρελαίου
Πέμπτη, 06/07/2023 - 06:55

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα νέες περικοπές στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Οι τελευταίες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και στις εξαγωγές που ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+ - η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία - θα πρέπει να είναι επαρκείς για να επαναφέρουν την ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, δήλωσε την Τετάρτη ο Σουχάιλ αλ Μαζρουί, υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

«Αυτό είναι αρκετό για να αξιολογήσουμε την αγορά και να εξετάσουμε την ισορροπία της αγοράς», δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο Αλ Μαζρουί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, δεν θα προβούν σε νέες περικοπές παραγωγής, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα νέες περικοπές στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα μέχρι τον Αύγουστο. Η Σαουδική Αραβία θα παράγει περίπου 9 εκατομμύρια bpd τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο μετά την παράταση της εθελοντικής περικοπής και τον επόμενο μήνα.

«Αυτή η πρόσθετη εθελοντική περικοπή έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε η Σαουδική Αραβία.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει μια ισορροπημένη αγορά.

Η περικοπή των εξαγωγών τον Αύγουστο θα σήμαινε πρόσθετη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, δήλωσε το γραφείο του Νόβακ στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Στο διεθνές σεμινάριο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη την Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να στηρίξει την αγορά πετρελαίου.

Οι ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο ηγετών του ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να είναι ισχυρή, πρόσθεσε.

«Μέρος αυτού που κάναμε [τη Δευτέρα] με τη βοήθεια των συναδέλφων μας από τη Ρωσία ήταν επίσης να μετριάσουμε την κυνική πλευρά των θεατών σχετικά με το τι συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.