Ο ΟΗΕ ζητά περισσότερη πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο ΟΗΕ ζητά περισσότερη πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Πέμπτη, 06/07/2023 - 15:28

Οι εμπειρογνώμονες του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ για τα πυρηνικά που βρίσκονται στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμη βρει ενδείξεις για νάρκες ή εκρηκτικά στο εργοστάσιο, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πρόσβαση για να είναι σίγουροι, δήλωσε χθες ο οργανισμός.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγόρησαν την Τρίτη η μία την άλλη ότι σχεδιάζουν να οργανώσουν επίθεση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, όπου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανή καταστροφή από τις κοντινές στρατιωτικές συγκρούσεις.

Σήμερα το euractiv.gr ανέφερει πως οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ «έχουν επιθεωρήσει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες τμήματα της εγκατάστασης -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τμημάτων της περιμέτρου της μεγάλης λίμνης ψύξης- και έχουν επίσης πραγματοποιήσει τακτικές περιπολίες σε όλη την περιοχή, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν παρατηρήσει ορατές ενδείξεις ναρκών ή εκρηκτικών».

«Οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ έχουν ζητήσει πρόσθετη πρόσβαση που είναι απαραίτητη για να επιβεβαιώσουν την απουσία ναρκών ή εκρηκτικών. Ειδικότερα, η πρόσβαση στις στέγες των μονάδων αντιδραστήρων 3 και 4 είναι απαραίτητη, καθώς και η πρόσβαση σε τμήματα των αιθουσών των στροβίλων και σε ορισμένα τμήματα του συστήματος ψύξης του σταθμού».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις την Τρίτη αναφέρονται «επιχειρησιακά δεδομένα» σύμφωνα με τα οποία «εκρηκτικοί μηχανισμοί» είχαν τοποθετηθεί στις στέγες των δύο αυτών μονάδων αντιδραστήρων.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε τον Απρίλιο ότι δορυφορικό υλικό από τον Μάρτιο έδειχνε ότι η Ρωσία είχε δημιουργήσει «θέσεις μάχης με σακιά άμμου στις στέγες αρκετών από τα έξι κτίρια των αντιδραστήρων» στο εργοστάσιο.

Από την ανακοίνωση του ΙΑΕΑ δεν ήταν σαφές γιατί ο οργανισμός ήθελε πρόσβαση στις στέγες αυτών των δύο μονάδων αντιδραστήρων.

Ο ΙΑΕΑ δήλωσε ότι είχε λάβει γνώση αναφορών ότι νάρκες και άλλα εκρηκτικά έχουν τοποθετηθεί μέσα και γύρω από το εργοστάσιο.

«Με τη στρατιωτική ένταση και τις δραστηριότητες να αυξάνονται στην περιοχή όπου βρίσκεται αυτό το σημαντικό πυρηνικό εργοστάσιο, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να είναι σε θέση να επαληθεύσουν τα γεγονότα επί τόπου», ανέφερε η δήλωση του ΙΑΕΑ.

«Η ανεξάρτητη και αντικειμενική αναφορά τους θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας σε μια εποχή όπως αυτή με ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς».

Τελευταία τροποποίηση στις 06/07/2023 - 15:41