Ζαπορίζια: Έρευνα για τυχόν εκρηκτικά από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Ζαπορίζια: Έρευνα για τυχόν εκρηκτικά από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Unsplash
Τετάρτη, 05/07/2023 - 19:11

Τη διενέργεια έρευνας για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ).

Ειδικότερα, ζητήθηκε να υπάρξει πρόσβαση σε όλα τα κτίρια του πυρηνικού σταθμού που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού, για να "επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν νάρκες ή εκρηκτικά εκεί".

"Καθώς η ένταση και η στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνονται στην περιοχή, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να είναι σε θέση να επαληθεύσουν τα γεγονότα επί τόπου", με "ανεξάρτητο και αντικειμενικό" τρόπο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι του ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή του.

Είναι "κρίσιμης σημασίας να εξακριβώνουμε την τρέχουσα κατάσταση" τη στιγμή που οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν "προβοκάτσιες" ή "επιθέσεις", τόνισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη του ΔΟΑΕ επιθεώρησαν διάφορες τοποθεσίες του πυρηνικού σταθμού "χωρίς να έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής ίχνη ναρκών ή εκρηκτικών".

Ωστόσο ο Οργανισμός δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις στέγες των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες 3 και 4 ή ακόμη και σε ορισμένες περιοχές του συστήματος ψύξης του εργοστασίου.
.