Το Καζακστάν θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη

Το Καζακστάν θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη
Δευτέρα, 03/04/2023 - 06:49

Μετά από σχεδόν δίμηνη καθυστέρηση, στις 23 Φεβρουαρίου, η εταιρεία KazTransOil του Καζακστάν άρχισε τελικά να εξάγει πετρέλαιο στη Γερμανία, στέλνοντας το πρώτο φορτίο 20.000 τόνων πετρελαίου Καζακστάν.

Για να καταστεί δυνατή αυτή η προμήθεια, το Καζακστάν κατέληξε σε συμφωνία με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Transneft για τη χρήση του αγωγού Druzhba για την εξαγωγή πετρελαίου μέσω της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην Αντάμοβο-Ζάσταβα στην Πολωνία. Από εκεί, θα κατευθυνθεί στο διυλιστήριο PCK της Γερμανίας στο Σβέντ, το οποίο προμηθεύει πετρελαιοειδή στο Βερολίνο και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Γερμανίας.

Από τότε που η Αστάνα και το Βερολίνο κατέληξαν σε συμφωνία για τις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο του 2022, το πιο συναρπαστικό ερώτημα ήταν αν το Καζακστάν θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Προσθέτοντας καύσιμο σε αυτή τη συζήτηση, νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν Μπολάτ Ακτσουλάκοφ δήλωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τελικά τον όγκο που αποστέλλεται στη Γερμανία σε σχεδόν 7 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως. Ένα πρόσθετο βασικό ζήτημα ήταν το κατά πόσον η Ρωσία θα επιτρέψει τη χρήση της υποδομής του αγωγού της για τη διάσωση μιας μη φιλικής, όπως τη θεωρεί, χώρας στη Γερμανία.

Η Γερμανία στράφηκε στο Καζακστάν ως υποκατάστατο για πρακτικούς κυρίως λόγους, μετά από προσπάθειες να προσανατολιστεί η γερμανική αγορά ενέργειας μακριά από τη Ρωσία. Η επιλογή της εισαγωγής αργού πετρελαίου από το Καζακστάν μέσω του αγωγού Druzhba αναδείχθηκε ως η πιο βολική και φθηνότερη εναλλακτική λύση.

Οι μέτοχοι του διυλιστηρίου στο Σβεντ ήταν από τους πρώτους που «πρότειναν να αγοράσουν αργό πετρέλαιο στο Καζακστάν» στην έκκλησή τους προς τις γερμανικές αρχές που παρουσίασαν τον Ιούλιο του 2022.

Το αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν είναι πρακτικά παρόμοιας σύνθεσης (βαθμός Ουράλς) με αυτό που εισήγαγε η Γερμανία πριν, γεγονός που επιτρέπει στο διυλιστήριο του Σβεντ να αποφύγει τυχόν δαπανηρές προσαρμογές. Επιπλέον, οι εξαγωγές πετρελαίου θα φθάνουν χρησιμοποιώντας ήδη εγκατεστημένες υποδομές αγωγών, γλιτώνοντας τις γερμανικές αρχές από την αντιμετώπιση πρόσθετων υλικοτεχνικών εμποδίων και υψηλότερου κόστους που σχετίζεται με την εισαγωγή μέσω των λιμένων του Ροστόκ και του Γκντανσκ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν KazMunayGas συμφώνησε να στείλει 1,2 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου το 2023, ενώ 300.000 τόνοι αναμένεται να φτάσουν στη Γερμανία μέχρι το τέλος του πρώτου οικονομικού τριμήνου. Η πρώτη αποστολή αναμενόταν τον Ιανουάριο, αφού το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε επίσημα τις εξαγωγές μέσω του αγωγού Druzhba στις 13 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η πλευρά του Καζακστάν συνέχισε να καθυστερεί την παράδοση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δίνοντας έδαφος σε διάφορες εικασίες σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας.

Οι επίσημες εξηγήσεις για την καθυστέρηση, οι οποίες περιλάμβαναν «μικρά τεχνικά εμπόδια» και την εν εξελίξει διαδικασία διαγωνισμού, ήταν μη πειστικές και ασαφείς. Έτσι, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη λήξη του πρώτου οικονομικού τριμήνου, η μέτρια ποσότητα των 20.000 τόνων που εξήχθησαν αντί των προβλεπόμενων 300.000 τόνων έθεσε εν αμφιβόλω τις ελπίδες ότι το Καζακστάν θα μπορούσε να διασώσει αποτελεσματικά τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια ενεργειακή κρίση.

Ο πιο προφανής ύποπτος για την καθυστέρηση και το πιθανό μελλοντικό μπλοκάρισμα των εξαγωγών πετρελαίου από το Καζακστάν είναι η Ρωσία. Οι εικασίες αυτές είναι δικαιολογημένες, δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από το Καζακστάν προς την Ευρώπη μέσω της κοινοπραξίας αγωγών της Κασπίας (CPC), η οποία διέρχεται από τη Ρωσία, διακόπηκαν αρκετές φορές το 2022 - κάθε φορά με μια περίεργη δικαιολογία, όπως απροσδιόριστες ζημιές που προκλήθηκαν από πρωτοφανείς θαλάσσιες καταιγίδες και πλωτές νάρκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακόμα κι έτσι, η Μόσχα έχει πολλούς λόγους να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία.

Πρώτον, η χώρα θα λάβει τέλη διέλευσης από το Καζακστάν για τη χρήση του αγωγού Druzhba. Αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη σημασία των ταμειακών εσόδων για το Κρεμλίνο, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Ουκρανίας και των μειωμένων ταμειακών εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας.

Δεύτερον, η Ρωσία θα διατηρήσει κάποια επιρροή στη Γερμανία, κρατώντας την αγκιστρωμένη στις εισαγωγές πετρελαίου που φθάνουν μέσω ενός αγωγού που ελέγχεται από τη Ρωσία. Έτσι, ενώ το ίδιο το πετρέλαιο θα φθάνει από το Καζακστάν, η Γερμανία θα παραμείνει εξαρτημένη από τη Ρωσία σε κάποιο επίπεδο για την υποστήριξη των εξαγωγών.

Τρίτον, η διατήρηση του αγωγού Druzhba σε λειτουργία αφήνει ανοιχτή την πόρτα για νέες εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στο μέλλον.

Ίσως ο πιο κοινότοπος λόγος πίσω από τις καθυστερήσεις και τη μέτρια ποσότητα των εξαγωγών είναι το γεγονός ότι το Καζακστάν μπορεί απλώς να μην έχει αρκετά αποθέματα πετρελαίου διαθέσιμα για εξαγωγή στη Γερμανία.

Το 2022, η χώρα παρήγαγε 84,2 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Η πρόβλεψη παραγωγής για το 2023 εκτιμάται σε 90,5 εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές πετρελαίου αναμένεται επίσης να αυξηθούν το 2023 κατά 6,7 εκατ. τόνους από 64,3 εκατ. τόνους το 2022 έως 71 εκατ. τόνους. Σχεδόν όλο αυτό το πετρέλαιο είναι ήδη υπό συμβόλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι το Καζακστάν δεν μπορεί να το ανακατευθύνει χωρίς οικονομικές κυρώσεις. Πιθανότατα, αυτή η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης της παραγωγής στο πετρελαϊκό πεδίο Tengiz, το οποίο διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία Tengizchevroil, η οποία χρησιμοποιεί το CPC για τις εξαγωγές της. Και η KazMunayGas δεν έχει καμία εξουσία επί της Tengizchevroil να ανακατευθύνει τις συμβατικές εξαγωγές πετρελαίου της. Έτσι, η κοινότητα των εμπειρογνωμόνων του Καζακστάν εμφανίζεται ανένδοτη ότι η χώρα «δεν διαθέτει πρόσθετες ελεύθερες ποσότητες πετρελαίου για παραδόσεις στη Γερμανία- πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ούτε η KazMunayGas ούτε οι ιδιωτικές εταιρείες τις διαθέτουν».

Ελλείψει διαθέσιμων προμηθειών πετρελαίου, φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη είτε πράξεις ανταλλαγής είτε ανάμειξης. Είναι πιθανό ότι η KazMunayGas ολοκληρώνει τις ανταλλαγές με τη Μόσχα αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο για τα διυλιστήρια του Καζακστάν στα οποία είναι υποχρεωμένη να προμηθεύει αργό πετρέλαιο. Εναλλακτικά, το Καζακστάν μπορεί να αναμειγνύει το πετρέλαιό του με ρωσικό πετρέλαιο, δημιουργώντας ένα μείγμα 51 έως 49 τοις εκατό, αντίστοιχα, το οποίο νομικά χαρακτηρίζει το τελικό προϊόν ως πετρέλαιο από το Καζακστάν.

Όπως και να έχει, οι 1,2 εκατομμύρια τόνοι που αναμένεται να φθάσουν στη Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba είναι λιγότερο από το 10% των 11 εκατομμυρίων τόνων που απαιτούνται για τη διατήρηση της πλήρους λειτουργίας του διυλιστηρίου Σβέντ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δημιούργησαν μια μοναδική ευκαιρία για το Καζακστάν να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία παίζοντας μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Η συμφωνία για την αποστολή πετρελαίου στη Γερμανία είναι το πρώτο βήμα του Καζακστάν προς την εκπλήρωση αυτής της δυνατότητας.

Ωστόσο, η εξάρτησή του από τη Ρωσία για τις εξαγωγικές διαδρομές στέκεται εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Αστάνα. Επιπλέον, συνδεδεμένη με αυτή την πρόκληση είναι η ανάγκη αύξησης του όγκου παραγωγής, η οποία απαιτεί χρόνο και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις από τους αγοραστές.

Το Καζακστάν μπορεί σίγουρα να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά μόνο εάν μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τον όγκο παραγωγής του και να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα παραμείνει με την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά ως εταίρος και χώρα διαμετακόμισης. Ωστόσο, αυτά είναι δύο μάλλον μεγάλα «αν» που πρέπει να ξεπεραστούν.