Μείωση της παραγωγής πετρελαίου ανακοίνωσαν Σαουδική Αραβία, Αλγερία, Ιράκ, ΗΑΕ, Κουβέιτ

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου ανακοίνωσαν Σαουδική Αραβία, Αλγερία, Ιράκ, ΗΑΕ, Κουβέιτ
Δευτέρα, 03/04/2023 - 08:07

Προληπτικό μέτρο για τη σταθεροποίηση της αγοράς, χαρακτήρισαν οι πετρελαϊκές εταιρίες τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που ανακοίνωσαν το Ιράκ, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ

Κατά 772.000 βαρέλια την ημέρα θα μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του έτους, το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ, ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους που δημοσιοποιήθηκαν από επίσημα μέσα ενημέρωσης, οι παραπάνω χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Ενέργειας, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς».

Το Ιράκ, το οποίο είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε επιπλέον μια μείωση κατά 211.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής του από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αλγερινού υπουργείου Ενέργειας, που μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων APS, η χώρα προχωρά σε «εθελοντική μείωση 48.000 βαρελιών την ημέρα, από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του 2023, σε συντονισμό με ορισμένες χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ».

Τέλος, η Μόσχα -μέλος του ΟΠΕΚ+- ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Ενέργεια, Αλεξάντρ Νόβακ, που κάνει λόγο για μια «περίοδο αβεβαιότητας» στην αγορά του μαύρου χρυσού.