Ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει στα τρέχοντα σχέδια παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει στα τρέχοντα σχέδια παραγωγής πετρελαίου
Παρασκευή, 31/03/2023 - 06:25

Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα, αλλά οι εκπρόσωποι του οργανισμού δήλωσαν ότι πιθανότατα θα επιμείνει στο τρέχον σχέδιο μείωσης της παραγωγής του.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρασυρόμενες από την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών. Παρά τις χαμηλές τιμές, ο ΟΠΕΚ+ έστειλε σαφή μηνύματα στην αγορά: παραμένει στην πορεία του και δεν θα αντιδράσει στην ξαφνική πτώση των τιμών.

Ένας άλλος παράγοντας που ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να σταθμίσει στη λήψη αποφάσεων είναι η απώλεια 450.000 bpd εξαγωγών από το Ιράκ, μέλος του ΟΠΕΚ -τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ- από την περιοχή του Κουρδιστάν λόγω της διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ για τον έλεγχο της KRG επί των εξαγωγών πετρελαίου της περιοχής.

Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει κάπως την τελευταία εβδομάδα, εν μέρει χάρη στις διακοπές των εξαγωγών του Ιράκ, αν και οι τιμές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από το αργό τύπου Brent κάτω των 73 δολαρίων της προηγούμενης εβδομάδας. Πριν από την κατάρρευση της τράπεζας SVB, το Brent διαπραγματευόταν πάνω από τα 86 δολάρια ανά βαρέλι. Έκτοτε οι τιμές έχουν ανακάμψει λίγο πάνω από τα 78 δολάρια από το πρωί της Πέμπτης.

Τη Δευτέρα, η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσει εικονική συνεδρίαση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) -στην οποία συμμετέχουν οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου της ομάδας, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Η ομάδα αναμένεται να σταθμίσει την τρέχουσα ισορροπία της αγοράς, τη διαταραχή του Ιράκ και την πτώση της τιμής λόγω της τραπεζικής κατάρρευσης.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι η απώλεια παραγωγής του Ιράκ δεν είναι αρκετά σημαντικό γεγονός ώστε να ωθήσει την ομάδα να προβεί σε αλλαγές στο σχέδιο που είχε καταρτίσει για ολόκληρο το 2023.

«Είναι δύσκολο να περιμένουμε κάποια νέα εξέλιξη», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ+ στο Reuters αναφερόμενος στη συνεδρίαση της JMMC.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ως ομάδα κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα -μια συμφωνία που είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Εάν τα σχόλια του αντιπροσώπου του ΟΠΕΚ+ δεν είναι αρκετά για να πείσουν την αγορά ότι κατά την επικείμενη συνεδρίαση ο ΟΠΕΚ+ δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια για να αλλάξει τις περικοπές παραγωγής, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ανοιχτά ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει στους τρέχοντες στόχους του μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.