Το Κουρδιστάν σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου

Το Κουρδιστάν σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου
Τρίτη, 28/03/2023 - 05:48

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο αποφάσισε υπέρ του Ιράκ έναντι της Τουρκίας σε μια διαμάχη σχετικά με τις ροές αργού από το Κουρδιστάν.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2% νωρίς τη Δευτέρα, με την αμερικανική τιμή αναφοράς να ξεπερνά και πάλι τα 70 δολάρια το βαρέλι, οδηγούμενες από τη διακοπή των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν, δυναμικότητας 400.000 βαρελιών ανά ημέρα, και τις ενδείξεις για υποχώρηση των ανησυχιών σχετικά με τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.

Στις 10:17 π.μ. EDT τη Δευτέρα, το WTI Crude, το αμερικανικό βαρέλι αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 70,76 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2,31% στην ημέρα. Ο διεθνής δείκτης αναφοράς, το Brent Crude, σημείωνε άνοδο κατά 2,04% στα 76,41 δολάρια.

Το πετρέλαιο σημείωνε άνοδο στην αρχή της εβδομάδας, αφού οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν -περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως που μεταφέρονται μέσω ενός αγωγού Ιράκ-Τουρκίας στο τουρκικό λιμάνι Ceyhan και στη συνέχεια με δεξαμενόπλοια στις διεθνείς αγορές- διακόπηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ. Μέχρι τη Δευτέρα, δεν υπήρχαν ενδείξεις επανέναρξης των εξαγωγών από την ημιαυτόνομη ιρακινή περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο αποφάσισε υπέρ του Ιράκ έναντι της Τουρκίας σε μια διαμάχη σχετικά με τις ροές αργού από το Κουρδιστάν. Το Ιράκ είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να επιτρέψει τις κουρδικές εξαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας και του τουρκικού λιμανιού του Ceyhan χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ.

Μετά την απόφαση την Πέμπτη, η Τουρκία δήλωσε στο Ιράκ ότι θα σεβαστεί την απόφαση, ενώ η Βαγδάτη σταμάτησε τις εξαγωγές από το Κουρδιστάν. Η νορβηγική DNO ASA, η οποία δραστηριοποιείται στο Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε τη διακοπή των εξαγωγών, λέγοντας ότι έλαβε εντολή από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν να σταματήσει προσωρινά τις παραδόσεις πετρελαίου στον αγωγό Ιράκ-Τουρκίας για εξαγωγή.

Εκτός από τον φόβο για την προσφορά από το Κουρδιστάν, οι τιμές του πετρελαίου στηρίχθηκαν επίσης νωρίς τη Δευτέρα από ενδείξεις άμβλυνσης των ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσε ότι η First Citizens BancShares θα αγοράσει την χρεοκοπημένη Silicon Valley Bank, αναλαμβάνοντας όλες τις καταθέσεις και τα δάνεια της SVB από την FDIC.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές σταθμίζουν επίσης την επέκταση ενός έκτακτου δανειοδοτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα στο Bloomberg αυτό το Σαββατοκύριακο.