Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προσκάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο για μια ιστορική επίσκεψη

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προσκάλεσε τον Ιρανό πρόεδρο για μια ιστορική επίσκεψη
Τρίτη, 21/03/2023 - 15:02

Μετά την επίτευξη της ιστορικής ειρηνευτικής τους συμφωνίας, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση της Κίνας στο Πεκίνο πριν από μία εβδομάδα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συνεχίζουν να κάνουν βήματα προς την πλήρη εξομάλυνση των δεσμών τους, αφού ήταν εχθροί επί δεκαετίες - και πριν από αυτό οι λαοί τους ήταν αντίπαλοι επί αιώνες όσον αφορά το θρησκευτικό χάσμα σιιτών-σουνιτών.

Ιρανός αξιωματούχος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι να επισκεφθεί το Ριάντ, σε μια πρωτοφανή κίνηση. Ο Ραΐσι λέγεται ότι «καλωσόρισε» την πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν. Τώρα αυτό που απομένει είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας.

«Σε επιστολή προς τον πρόεδρο Ραΐσι... ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας καλωσόρισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο αδελφών χωρών [και] τον προσκάλεσε στο Ριάντ», δήλωσε στοTwitter ο Μοχάμαντ Τζαμσίντι, αναπληρωτής προσωπάρχης του Ιρανού προέδρου για πολιτικές υποθέσεις.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης την επικείμενη συνάντηση. Επιπλέον ο ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι «πριν από δύο μήνες επιτεύχθηκε συμφωνία για την επίσκεψη τεχνικών αντιπροσωπειών του Ιράν και του Μπαχρέιν στις πρεσβείες των δύο χωρών» προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα αρθούν κάποια εμπόδια μεταξύ του Ιράν και του Μπαχρέιν και θα λάβουμε τα βασικά μέτρα για την επαναλειτουργία των πρεσβειών».

Μια τέτοια επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια, με τον τελευταίο Ιρανό πρόεδρο που επισκέφθηκε το βασίλειο να είναι ο πρόεδρος Μοχάμαντ Χατάμι τον Φεβρουάριο του 1998. Εκείνη η επίσκεψη στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν το πρώτο ταξίδι Ιρανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία μετά την ιρανική ισλαμική επανάσταση του 1979.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ αναφέρθηκε στην εφημερίδαThe Washington Post χαρακτηρίζοντας τη διπλωματική ανάκαμψη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν «ουσιαστική αλλαγή στη στρατηγική κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι ήταν από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή για δεκαετίες, «εξισορροπούν τώρα την ασφάλειά τους παίζοντας τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, οι ενέργειες του Ριάντ είναι συγκρίσιμες με αυτό που ο ίδιος πέτυχε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν, ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Νίξον, βοήθησε στην επίτευξη προσέγγισης με το Πεκίνο εν μέσω των εντάσεων με τη Μόσχα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης τελικά να εγκαινιάσει μια νέα εποχή της προσδοκώμενης περιφερειακής σταθερότητας. Η περιφερειακή αντιπαλότητα, η οποία εντάθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του πολέμου δι' αντιπροσώπων στη Συρία που ξεκίνησε το 2011, όχι μόνο έχει τεθεί εν μέσω ενός διαχωρισμού αιώνων σχετικά με τη σωστή ερμηνεία του Ισλάμ (σιιτικό Ιράν εναντίον σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας), αλλά έχει επίσης ξεχυθεί σε μέρη όπως η Υεμένη, σκηνικό ενός άλλου εξοντωτικού πολέμου δι' αντιπροσώπων που έφερε σιίτες αντάρτες εναντίον μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί συγκρούονται επίσης στην υποστήριξη αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων στο εσωτερικό του Λιβάνου, με την Τεχεράνη να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της σιιτικής παραστρατιωτικής ομάδας Χεζμπολάχ. Για τους λόγους αυτούς, οι κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας έχουν συχνά εκτοξευθεί μπρος-πίσω κατά τη διάρκεια των ετών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, για παράδειγμα, κατηγορούν εδώ και καιρό τους Σαουδάραβες ότι είναι ο κύριος κρυφός υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον πρόεδρο Άσαντ στη Συρία.