Οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 140 δολάρια φέτος

Οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 140 δολάρια φέτος
Τετάρτη, 22/03/2023 - 06:42

Η ζήτηση πετρελαίου, ακόμη και όταν κορυφωθεί γύρω στο τέλος της δεκαετίας, δεν θα κατευθυνθεί προς ταχεία πτώση, δήλωσε ο Αντουράν στο FT Commodities Global Summit.

Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν στα 140 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Τρίτη ο διαχειριστής hedge fund Πιερ Αντουράν, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη πτώση ήταν κερδοσκοπική λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Η ζήτηση πετρελαίου, ακόμη και όταν κορυφωθεί γύρω στο τέλος της δεκαετίας, δεν θα κατευθυνθεί προς ταχεία πτώση, δήλωσε ο Αντουράν στο FT Commodities Global Summit.

«Ακόμη και όταν κορυφωθεί, η ζήτηση πετρελαίου δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα. Θα φτάσουμε στην κορύφωση της ζήτησης προς τα 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και στη συνέχεια θα έχουμε μια αργή πτώση από εκεί και πέρα», δήλωσε ο διαχειριστής hedge fund, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Αντουράν δήλωσε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 140 δολάρια ανά βαρέλι ακόμη και φέτος, εάν η οικονομία της Κίνας ανοίξει πλήρως.

Στη σημερινή Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των FT Commodities, η Αμρίτα Σεν, διευθύντρια ερευνών της Energy Aspects, εξέφρασε επίσης μια ανοδική άποψη για τη ζήτηση πετρελαίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η ζήτηση στην Κίνα είναι πολύ καθοδηγούμενη από τους καταναλωτές μετά την επαναλειτουργία, δήλωσε η Σεν στη σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας ότι η ζήτηση βενζίνης και καυσίμων αεριωθουμένων θα ανακάμψει.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς οι αγορές ταράχτηκαν από την κατάρρευση δύο τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την παρ' ολίγον κατάρρευση της Credit Suisse, η οποία στη συνέχεια σώθηκε με την εξαγορά της από την εγχώρια ανταγωνίστρια UBS.

Οι τιμές του πετρελαίου προσπαθούσαν να ανακάμψουν νωρίς την Τρίτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο βρίσκουν μια προσφορά καθώς οι πιέσεις των ανοικτών πωλήσεων αρχίζουν να μειώνονται, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο συμπίεσης σε μια διάσπαση πάνω από τα 75 δολάρια του Brent και τα 70 δολάρια του WTI, δήλωσε την Τρίτη ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Η Saxo Bank δήλωσε νωρίς την Τρίτη ότι «το αργό πετρέλαιο, με πτώση περίπου 12% αυτόν τον μήνα, παραμένει το μεγαλύτερο θύμα μεταξύ των βασικών εμπορευμάτων, καθώς η τραπεζική κρίση και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες υποβαθμίσεις των τιμών και της ζήτησης».

«Επιπλέον, η τεχνική διάσπαση των μακροχρόνιων εύρος τιμών έχει αναγκάσει σημαντικές αλλαγές θέσεων από τους εμπόρους και τους επενδυτές», πρόσθεσε η ομάδα στρατηγικής της τράπεζας.