Όλα τα προγράμματα του Σχεδίου Ανάκαμψης της Βουλγαρίας θα υλοποιηθούν, εκτός από την απανθρακοποίηση

Όλα τα προγράμματα του Σχεδίου Ανάκαμψης της Βουλγαρίας θα υλοποιηθούν, εκτός από την απανθρακοποίηση
Τετάρτη, 25/01/2023 - 08:36

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ατανάς Πεκάνοφ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τη διαχείριση της χρηματοδότησης της ΕΕ, Ατανάς Πεκάνοφ, δήλωσε χθες ότι όλα τα προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Βουλγαρίας θα υλοποιηθούν, εκτός αυτών που αφορούν το κεφάλαιο της απανθρακοποίησης, το οποίο η Βουλγαρία ζητεί να επαναδιαπραγματευθεί.

Σύμφωνα με το BTA, o Πετάνοφ, μιλώντας στην έναρξη συνεδρίου στη Σόφια για το Σχέδιο Ανάκαμψης, που οργανώθηκε από την εφημερίδα 24 Chasa, δήλωσε ακόμα: «Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω όλους: τα επενδυτικά έργα που δεν αφορούν το θέμα της απανθρακοποίησης και δεν επηρεάζονται από την απόφαση του Κοινοβουλίου, θα υλοποιηθούν».

Αναφερόταν στην απόφαση του Κοινοβουλίου που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί το κεφάλαιο της ενεργείας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας έτσι ώστε να ακυρωθεί η δέσμευση για μείωση 40% των εκπομπών άνθρακα έως το τέλος του 2025 (από τα επίπεδα του 2019) και να διασφαλίσει ότι τα εργοστάσια άνθρακα θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς τουλάχιστον έως το 2038.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζητούν τη χρηματοδότηση που θα διατεθεί για τις επιχειρήσεις βάσει του Σχεδίου Ανάκαμψης και ποιες είναι οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και οι προθεσμίες.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι ένας νέος μηχανισμός και υπάρχει σε όλα τα κράτη μέλη, δήλωσε ο Πεκάνοφ. Η Βουλγαρία κατάφερε να αντισταθμίσει την καθυστέρηση και είναι μια από τις 11 χώρες που έλαβαν την πρώτη πληρωμή βάσει του Σχεδίου, ενώ 16 χώρες δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση για πρώτη χρηματοδότηση. Μόνο μερικές χώρες έχουν υποβάλει αίτηση για δεύτερη πληρωμή και μόλις τρεις την έχουν λάβει", δήλωσε ο Πεκάνοφ.