Ιαπωνία και Νότια Κορέα ανανεώνουν για το ρωσικό έργο LNG Sakhalin-2

Ιαπωνία και Νότια Κορέα ανανεώνουν για το ρωσικό έργο LNG Sakhalin-2
Πέμπτη, 26/01/2023 - 11:06

Το έργο LNG Sakhalin-2 θα μπορούσε να δει τα έσοδά του να διπλασιάζονται το 2023 σε σχέση με πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του LNG είναι πλέον υψηλότερες και πολλοί από τους μακροπρόθεσμους Ασιάτες αγοραστές έχουν ανανεώσει τις συμφωνίες τους, ανέφερε την Τετάρτη το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές και δικούς του υπολογισμούς.

Οι περισσότεροι μακροχρόνιοι αγοραστές LNG του έργου Sakhalin-2, μεταξύ άλλων από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, συνέχισαν να αγοράζουν φυσικό αέριο από το εγχείρημα, παρόλο που οι δυτικοί μεγάλοι όμιλοι εγκατέλειψαν μαζικά τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της Shell, η οποία δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το έργο.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ωστόσο, συνέχισαν να αγοράζουν LNG από τo Sakhalin, επικαλούμενες την ενεργειακή ασφάλεια - και πολλές από αυτές ανανέωσαν τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες τους.

Το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το έργο Sakhalin-2 κατέγραψε έσοδα ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters. Φέτος, τα έσοδα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν λόγω των υψηλότερων τιμών του LNG και της συνεχιζόμενης ζήτησης από τους Ασιάτες αγοραστές.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Tokyo Gas, ο μεγαλύτερος αστικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ιαπωνία, υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG με το νέο ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης του Sakhalin-2 για να διατηρήσει τις ποσότητες προμήθειας από το έργο.

Ένα διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν όριζε στις αρχές Ιουλίου ότι μια νεοσύστατη κρατική ρωσική εταιρεία θα αναλάβει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co., της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2. Η Shell και οι ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi ήταν μέτοχοι μειοψηφίας στη Sakhalin Energy Investment Co.

Στις αρχές Αυγούστου, η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στους ξένους επενδυτές μειοψηφίας του Sakhalin-2 - Shell, Mitsui & Co και Mitsubishi - ένα μήνα για να διεκδικήσουν τα μερίδιά τους σε μια νέα οντότητα που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο έργο. Η Shell επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τρόπους να αποχωρήσει από το έργο, ενώ οι ιαπωνικές εταιρείες διατήρησαν τα μερίδιά τους.

Η Mitsui, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 12,5% του Sakhalin-2, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι το έργο διαθέτει αρκετή τεχνική τεχνογνωσία για να λειτουργήσει χωρίς τη Shell.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/01/2023 - 11:09