Ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου
Τετάρτη, 25/01/2023 - 07:12

Οι αναλυτές και η αγορά αναμένουν ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει μετά την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης της ομάδας ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συστήσει τη διατήρηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, σε μια στάση αναμονής εν μέσω σημαντικών αβεβαιοτήτων σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ στο Bloomberg την Τρίτη.

Η KYEΠ συνεδριάζει διαδικτυακά την 1η Φεβρουαρίου για να εξετάσει την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου και ενδεχομένως να συστήσει μέτρα που πρέπει να λάβει η συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο, ενόψει των αβεβαιοτήτων σχετικά με την κινεζική ζήτηση και τη ρωσική προσφορά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, τα οποία μείωσαν την παραγωγή-στόχο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Νοέμβριο και μετά. Ωστόσο, η πραγματική μείωση εκτιμάται ότι ήταν περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τον Δεκέμβριο, η μέση παραγωγή του ΟΠΕΚ-13 τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 91.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με το MOMR, στα 28,971 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με το σύνολο σχεδόν της αύξησης να προέρχεται από τη Νιγηρία. Όμως, η παραγωγή του ΟΠΕΚ-10 τον Δεκέμβριο - των μελών που δεσμεύονται από το σύμφωνο ΟΠΕΚ+ - εξακολουθούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την ποσόστωση παραγωγής, με την ομάδα να υπολείπεται κατά περισσότερα από 800.000 βαρέλια ημερησίως.

Μελλοντικά, ο ΟΠΕΚ, ο ΟΠΕΚ+ και οι συμμετέχοντες στην αγορά θα κοιτάξουν την Κίνα και τη Ρωσία για τις πιο άμεσες ενδείξεις σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά.

Οι αναλυτές και η αγορά αναμένουν ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει μετά την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά από σχεδόν τρία χρόνια αποκλεισμών που σχετίζονται με το Covid.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco αναμένει ότι η κινεζική επαναλειτουργία και η ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων αεριωθουμένων θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, δήλωσε στο Bloomberg σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο Αμίν Νάσερ, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο.

Από την πλευρά της προσφοράς, το επερχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία - που αρχίζει στις 5 Φεβρουαρίου - θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές της ρωσικής παραγωγής αργού πετρελαίου.

Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν πρόσφατα σταθεροποιηθεί στα ανώτερα επίπεδα των 80 δολαρίων, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν θα σπεύσει να αλλάξει την πολιτική παραγωγής λίγο πριν από το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό ντίζελ και άλλα προϊόντα, λένε οι αναλυτές.