«Στροφή» στην πράσινη ενέργεια για την Ουκρανία με την υποστήριξη της ΕΕ

«Στροφή» στην πράσινη ενέργεια για την Ουκρανία με την υποστήριξη της ΕΕ
Τετάρτη, 11/01/2023 - 08:06

Αφορμή για τον επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής στρατηγικής της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας, φαίνεται ότι θα αποτελέσει η ρωσική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους δέκα μήνες.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς στο Κίεβο και δήλωσε ότι κατά την ανασυγκρότησή της, η Ουκρανία θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση πράσινων έργων και είναι έτοιμη να γίνει ευρωπαϊκός κόμβος σύγχρονης πράσινης ενέργειας.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ποια θα πρέπει να είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, ποια θα πρέπει να είναι η ανεξάρτητη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη στο μέλλον [...] Θεωρούμε τους εαυτούς μας ως αξιόπιστο εταίρο στην πράσινη ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανό Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τίμερμανς για την πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για την κατάσταση του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας.

Ακόμα, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος υδρογόνου για την ΕΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να είμαστε ένας κανονικός, κατανοητός και αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου. Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε κόμβος για την παραγωγή του. Έχουμε ό,τι χρειάζεται για αυτό: έδαφος, δυνατότητες, ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε απευθυνόμενος στον Τίμερμανς.

Παράλληλα τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άνα Πισονέρο δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της υποδομής της Ουκρανίας.

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μια πλατφόρμα συντονισμού για αυτό το θέμα, ανέφερε επιπλέον.

«Θα υπάρξουν τεράστιες ανάγκες για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σαφώς, υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων - της ΕΕ, των κρατών μελών, των ευρωπαϊκών οικονομικών θεσμών, των διεθνών οργανισμών και ούτω καθεξής. Και σαφώς, από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί να συντονιστούν όλες οι προσπάθειες», είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τις εργασίες τώρα», πρόσθεσε η Πισονέρο, συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει επικεντρωθεί στην κάλυψη των βασικών αναγκών της Ουκρανίας και των έκτακτων οικονομικών αναγκών.

Για το σκοπό αυτό, έχει παρασχεθεί μακροοικονομική στήριξη, αλλά "προφανώς, για τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα την προσπάθεια», είπε, αναφέροντας μια σειρά από σχετικά συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης διάσκεψης του Βερολίνου.