Η Ισπανία ζητά παράταση της «ιβηρικής εξαίρεσης» και για το 2024

Η Ισπανία ζητά παράταση της «ιβηρικής εξαίρεσης» και για το 2024
Τετάρτη, 11/01/2023 - 08:11

Η ισπανική κυβέρνηση προτίθεται να αιτηθεί στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να παραταθεί το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και για το 2024 στην ιβηρική χερσόνησο, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο τη λεγόμενη «ιβηρική εξαίρεση».

Παράλληλα πρόκειται να επιμείνει στην άποψη ότι η «ιβηρική εξαίρεση»θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για το σύνολο της ΕΕ, καθώς στη Μαδρίτη θεωρούν ότι το μέτρο απέδωσε. Αυτά δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής το πλαφόν έχει συμφωνηθεί να έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Η «ιβηρική εξαίρεση» αποτελεί στην πραγματικότητα μια μεθοδολογία που υπερασπίζεται η Ισπανία για να μειώσει τον αντίκτυπο της κλιμάκωσης στις τιμές του φυσικού αερίου στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ισπανικής κυβέρνησης, από την εφαρμογή της επέτρεψε στους Ισπανούς καταναλωτές να εξοικονομήσουν 4 δις ευρώ. Ο στόχος είναι να διατηρήσει αυτό το σύστημα, καθώς η Ribera έχει δηλώσει σχετικά «Θα θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο παρόμοιο με αυτό που είναι σήμερα, όσο το δυνατόν χαμηλότερα, γύρω στα 45 ή 50 ανά MWh, και αυτό μπορεί να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024».

Ο μηχανισμός θεσπίζει επί του παρόντος όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και εφαρμόζει σταδιακά αυξήσεις 5 ευρώ κάθε μήνα μέχρι να λήξει στα 70 ευρώ. Από 1 Ιανουαρίου η οριακή τιμή είναι 45 ευρώ. Αν και οι Βρυξέλλες αρχικά είχαν απορρίψει αυτόν τον μηχανισμό, ετοιμάζονται τώρα να προωθήσουν παρόμοια μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η «ιβηρική εξαίρεση», όπως έχει εφαρμοστεί, αφενός, περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου και, αφετέρου, αποζημιώνει τους παραγωγούς φυσικού αερίου για τη διαφορά, ένα κόστος που διαφορετικά μεταφέρεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλιμακώθηκε το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα λόγω των ήπιων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν στην Ισπανία.

Η Ribera έχει υποστηρίξει σχετικά ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες στη συντριπτική πλειονότητα της ευρωπαϊκής επικράτειας ή περίπου στο 85% ή στο 90%. Με αυτόν τον τρόπο, έχει επισημάνει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το δεύτερο μισό του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης «σε πολύ καλές συνθήκες», και ότι πρέπει να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η «θεμελιώδης λύση», σύμφωνα με την Ισπανίδα υπουργό, είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο, ποντάροντας στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος και σε περισσότερους ίδιους πόρους και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.