Η Shell παραλίγο να φύγει από τη Νορβηγία στα τέλη του 2022

Η Shell παραλίγο να φύγει από τη Νορβηγία στα τέλη του 2022
Τετάρτη, 11/01/2023 - 06:44

Η Νορβηγία είχε αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου και είχε γίνει ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Η Shell διεξήγαγε πέρυσι συνομιλίες με τον μεγαλύτερο βρετανικό παραγωγό της Βόρειας Θάλασσας Harbour Energy για να πουλήσει τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει στα ανοικτά της Νορβηγίας και ορισμένα ώριμα περιουσιακά στοιχεία στα ανοικτά του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία λόγω της αστάθειας των τιμών, δήλωσαν πηγές της εταιρείας στο Reuters την Τρίτη.

Η Shell, καθώς και άλλοι μεγάλοι όμιλοι, έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια για τον εξορθολογισμό των χαρτοφυλακίων περιουσιακών στοιχείων ώστε να επικεντρωθούν στα πιο κερδοφόρα έργα. Πίσω στο 2021, η Shell ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου της κορυφώθηκε το 2019 και ότι πρόκειται να μειωθεί συνεχώς τις επόμενες τρεις δεκαετίες, καθώς στρέφεται προς την πλευρά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Shell δήλωσε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της επίσης πιθανότατα κορυφώθηκαν - ένα χρόνο νωρίτερα, το 2018.

Ο βρετανικός υπερμεγιστάνας και η Harbour Energy βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών για την πώληση στα τέλη του 2022, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ακριβώς τότε, η Νορβηγία είχε αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου και είχε γίνει ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία. Χθες, η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου δήλωσε ότι η Νορβηγία θα συνεχίσει να αντλεί τις τρέχουσες υψηλές ποσότητες φυσικού αερίου για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης έχουν δεσμευτεί για 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια (300 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες) για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και την παράταση της διάρκειας ζωής των κοιτασμάτων που παράγουν.

Η Shell, η οποία έχει παρουσία στη Νορβηγία από το 1912, θα ήταν ο τελευταίος υπερμεγέθης όμιλος που θα εγκατέλειπε την περιοχή. Οι αμερικανικές μεγάλες εταιρείες Chevron και ExxonMobil εγκατέλειψαν τις δραστηριότητές τους στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα το 2018 και το 2019, αντίστοιχα.

Τώρα ο Ουαέλ Σάουαν, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Shell που διαδέχθηκε τον Μπεν βαν Μπέρντεν την 1η Ιανουαρίου, δεν εξετάζει επί του παρόντος τα νορβηγικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters.

Εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι δραστηριότητες της Shell στη Νορβηγία περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) Northern Lights μαζί με τη νορβηγική Equinor και τη γαλλική TotalEnergies. Το Northern Lights είναι η πρώτη άδεια της Νορβηγίας για αποθήκευση CO2 στην υφαλοκρηπίδα.