Ζαπορίζια: Υπό ρωσικό έλεγχο παραμένει ο πυρηνικός σταθμός

Ζαπορίζια: Υπό ρωσικό έλεγχο παραμένει ο πυρηνικός σταθμός
Δευτέρα, 28/11/2022 - 12:06

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσαν σήμερα οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές της κοντινής πόλης Ενερχοντάρ, αφού Ουκρανός αξιωματούχος υπονόησε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό.

«Τα μέσα ενημέρωσης διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ότι η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ενερχοντάρ και να εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό. Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι αληθείς», υπογράμμισε στο Telegram, η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της πόλης.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom δήλωσε χθες, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται ενδεχομένως να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβαν τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. «Η γραμμή άμυνας αρχίζει να υποχωρεί προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισήμανε ο Ποντολιάκ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε ότι το Κίεβο «θα ανακαταλάβει» τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι συναντήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με μια αντιπροσωπεία Ρώσων προκειμένου να συζητήσουν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή. Στη Ζαπορίζια παραγόταν προπολεμικά περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία.