Χωρίς ηλεκτρισμό παραμένουν εκατομμύρια Ουκρανοί - Χιονίζει στο Κίεβο

Χωρίς ηλεκτρισμό παραμένουν εκατομμύρια Ουκρανοί - Χιονίζει στο Κίεβο
Δευτέρα, 28/11/2022 - 09:15

Με το χιόνι να πέφτει και τη θερμοκρασία στο μηδέν εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες που ζουν χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, έπειτα από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Το κρύο απαιτεί περισσότερη ενέργεια και οι εργάτες δίνουν σκληρή μάχη με το χρόνο για μπορέσουν να επισκευάσουν κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές αναφέρει η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo. «Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε στο Telegram.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, την περασμένη Τετάρτη και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εξοικονομήσουν ενέργεια επιβάλλοντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Νταβίντ Αραχαμίγια, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτήν την εβδομάδα η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Σάββατο ο Ζελένσκι ανέφερε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας - συμπεριλαμβάνονται το Κίεβο και τα περίχωρά του. Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, το αριθμός των διακοπών στην ηλεκτροδότηση μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς του πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η χιονόπτωση στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο επικεφαλής της εταιρείας YASNO, Σεργκέι Κοβαλένκο, ο που εφοδιάζει με ηλεκτρική ενέργεια το Κίεβο, είπε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, όμως παραμένει «αρκετά δύσκολη». Εξήγησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως. «Αν δεν είχατε ρεύμα επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες χθες, απευθυνθείτε στο Ηλεκτρικό Δίκτυο του Κιέβου DTEK, οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η YASNO είναι το παράρτημα λιανικής πώλησης της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας.

Η Ukrenergo προειδοποίησε ότι τα μπλακάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

«Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα, κάθε Ουκρανός στο σπίτι του οποίου αποκαταστάθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί και για τους άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια με φειδώ», ανέφερε η εταιρεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/11/2022 - 09:42