Επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και από την Κροατία

Επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και από την Κροατία
Unsplash
Πέμπτη, 08/09/2022 - 19:22

Πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρισμού ορίζει και η Κροατία για τον επερχόμενο χειμώνα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς από την έως την 1η Μαρτίου ορίζεται ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρισμού.Πιο αναλυτικά η τιμή του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά θα φθάσει κατ΄ανώτατο όριο τα 59 ευρώ την μεγαβατώρα και τα 88 ευρώ τη μεγαβατώρα ανάλογα με την εξάμηνη κατανάλωση.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια καθώς η χώρα υφίσταται τον αντίκτυπο των παγκόσμιων κρίσεων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την παγκόσμια υπερθέρμανση και την πανδημία της COVID-19.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας ενισχύει την ανθεκτικότητά μας και μας επιτρέπει να βοηθήσουμε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο», είπε ο Πλένκοβιτς.

Για τα σχολεία, τα μουσεία, τα νοσοκομεία και άλλους δημόσιους θεσμούς, η ανώτατη τιμή θα είναι τα 62 ευρώ τη μεγαβατώρα. Για τις εταιρίες, οι τιμές θα ποικίλλουν από 180 έως 230 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση στο Ζάγκρεμπ είχε ήδη αποφασίσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου έως την 1η Απριλίου.

Η Κροατία εισάγει το 45% των ετήσιων αναγκών της σε ηλεκτρισμό και περίπου το 77% του φυσικού αερίου που καταναλώνει.

Ο Πλένκοβιτς δήλωσε πως η κυβέρνηση θα μειώσει επίσης τις τιμές σε βασικά τρόφιμα περιλαμβανομένης της ζάχαρης, του μαγειρικού ελαίου, του χοιρινού και του κοτόπουλου.

Θα παράσχει επίσης οικονομική βοήθεια στους συνταξιούχους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας.