Πόσο θα κοστίσει το τέλος σε εκκαθαριστικούς και έναντι λογαριασμούς ρεύματος

Πόσο θα κοστίσει το τέλος σε εκκαθαριστικούς και έναντι λογαριασμούς ρεύματος
Τρίτη, 09/01/2024 - 06:40

Η μηνιαία καταμέτρηση κατανάλωσης ρεύματος θα απαιτήσει επιπλέον μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ή αύξηση στο εύρος και τον αριθμό των συβάσεων με υπεργολάβους.

Κόστος για τους καταναλωτές θα έχει η μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Και αυτό γιατί το μέτρο, που αποτελεί ένα από τα «όπλα» στη φαρέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, θα αυξήσει τις λειτουργικές δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Ποσό ικανό να οδηγήσει σε αύξηση των τελών χρήσης δικτύου αλλά υποπολλαπλάσιο του κόστους των ρευματοκλοπών, οι οποίες υπολογίζεται ότι ζημιώνουν τους συνεπείς καταναλωτές ρεύματος περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Η μηνιαία καταμέτρηση κατανάλωσης ρεύματος αντί του τετραμήνου, που ισχύει σήμερα θα απαιτήσει την ενεργοποίηση σημαντικών πόρων από την πλευρά του Διαχειριστή, ο οποίος είτε θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, είτε να αυξήσει το εύρος και τον αριθμό των συβάσεων με υπεργολάβους στους οποίους αναθέτει την καταμέτρηση.

Την αύξηση των λειτουργικών δαπανών (OPEX), που θα προκύψει από την εφαρμογή του μέτρου της μηνιαίας καταμέτρησης αναμένεται να συμπεριλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ στο αίτημά του προς την ΡΑΑΕΥ για τον προσδιορισμό των τελών χρήσης δικτύου για το 2024.

Η αύξηση των τελών χρήσης δικτύου για το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων καταναλωτών δεν θα προέλθει μόνο από την αύξηση των λειτουργικών δαπανών προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο αλλά και από το επίσης αυξημένο κόστος κεφαλαίου (CAPEX) λόγω της μεγάλης αύξησης των μονάδων ΑΠΕ που ενσωματώνονται στο δίκτυο και το κόστος της σύνδεσης τους βαραίνει αποκλειστικά τον Διαχειριστή.

Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με το αυξημένο WACC που έχει εγκριθεί ήδη για τον ΔΕΔΔΗΕ τη διετία 2023-2024 και ανέρχεται σε 7,66%, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου για το 2024.

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι μέσω των μηνιαίων καταμετρήσεων πέραν της καλύτερης λειτουργίας της αγοράς, θα εξασφαλιστεί και μείωση των ρευματοκλοπών, μειώνοντας έτσι ένα κόστος που υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ ευρώ ετησίως και το οποίο καταβάλλεται από το σύνολο των συνεπών καταναλωτών. Εκτιμάται μάλιστα ότι εάν επιτευχθεί έστω και 10% μείωση των ρευματοκλοπών μπορεί να καλυφθεί το επιπλέον κόστος των μηναίων καταμετρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει περίπου 13.000 ετησίως με «πρωταθλήτριες» τις επιχειρήσεις. Το 50% των ρευματοκλοπών αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης είχε κάνει λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να ξεπερνούν τους 250.000.

Με στόχο τη μείωση τους το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει ακόμη τέσσερα νέα μέτρα και συγκεκριμένα:

-Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

-Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας.

-Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και δειγματοληπτικός έλεγχος των Δηλώσεων με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων.

-Είσπραξη, μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.