Τιμολόγια ρεύματος: Το πρώτο κρύο στην Ελλάδα αύξησε τη χονδρική τιμή κατά 25%

Τιμολόγια ρεύματος: Το πρώτο κρύο στην Ελλάδα αύξησε τη χονδρική τιμή κατά 25%
Τρίτη, 09/01/2024 - 06:34

Γιατί οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν τις τιμές Φεβρουαρίου πριν επιλέξουν τιμολόγιο και πάροχο.

Αναμένει περαιτέρω ένταση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος το επόμενο διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ωστόσο είναι επιφυλακτικός ως προς τις προβλέψεις για το πού θα κυμανθούν οι τιμές τον Φεβρουάριο. «Είμαστε καλύτερα στις τιμές του ηλεκτρισμού για τον πρώτο μήνα και τολμώ να σας πω ότι θα είμαστε καλά- μάλλον- και τον δεύτερο μήνα. Αν και τώρα το κρύο στην Ευρώπη θα πιέσει προς τα πάνω λίγο τις τιμές» σχολίασε χθες το βράδυ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας.

Επανάλαβε δε ότι βλέπει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μετά τη μεταρρύθμιση με τη θεσμοθέτηση του πράσινου τιμολογίου και αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είπε, είναι θετικό και για τον καταναλωτή, καθώς μπορεί με διαφάνεια και μια εύκολη διαδικασία πλέον να ξέρει ποιος είναι ο ακριβότερος και ποιος ο φθηνότερος πάροχος.

«Υπάρχει μια καθαρή εικόνα των τιμών και προσωπικά περιμένω ακόμη για να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές και τον Φεβρουάριο και να λάβει κανείς τις αποφάσεις του σχετικά με το ποιον πάροχο θα έχει και ποιο τιμολόγιο θα επιλέξει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Μπορεί η μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή να είναι ελεύθερη και χωρίς πέναλτι- εκτός αν υπάρχει σταθερό (μπλε) τιμολόγιο- αλλά όπως είπε ο υπουργός «δεν είναι κάτι που θα το κάνουμε κάθε μήνα αλλά γενικότερα πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα σταθεροποιηθούν σε παρόχους που θα δίνουν ικανοποιητικές τιμές».

Τα πρώτα κρύα στην Ελλάδα αύξησαν τη χονδρική τιμή ρεύματος μέσα σε δύο ημέρες κατά 25%

Πάντως η σύγκριση τιμών και η διαφάνεια αν και αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές ρεύματος ωστόσο δεν εξασφαλίζουν την πορεία των τιμών της ενέργειας προς την κατεύθυνση που θέλουν τα νοικοκυριά δηλαδή να πληρώνουν φθηνότερα τον λογαριασμό ρεύματος. Ηδη τα πρώτα κρύα στην Ελλάδα αύξησαν τη χονδρική τιμή ρεύματος μέσα σε δύο ημέρες κατά 25%.

Χθες Δευτέρα λόγω καιρικών συνθηκών η τιμή ρεύματος στη χονδεμπορική αγορά αυξήθηκε κατά 12,77% και σήμερα κατά 12,26% ξεπερνώντας το φράγμα των 100 ευρώ. Ειδικότερα, στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τρίτη 9 Ιανουαρίου η χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στα 108,44 ευρώ ανά MWh με χαμηλότερη τιμή τα 84,08 ευρώ ανά MWh και υψηλότερη τα 137,35 ευρώ ανά MWh. Στο ενεργειακό μείγμα η ηλεκτροπαραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου ήταν στο 41,12%, η συμμετοχή των ΑΠΕ μειώθηκε στο 36,92%, οι εισαγωγές ήταν στο 8,28%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 5,76% και τα λιγνιτικά στο 5,14%.

Τα φθηνά τιμολόγια του Ιανουαρίου οφείλονται στην πτώση της τιμής του φυσικού αέριου και την Τιμή Εκκαθάρισης Ενέργειας (ΤΕΑ) του Δεκεμβρίου 2023. Η ΤΕΑ διαμορφώθηκε στα 102 ευρώ ανά MWh και η τιμή του TTF ήταν στα 30 ευρώ ανά MWh. Για τον Ιανουάριο του 2024 η ΤΕΑ είναι άγνωστη για τους πολλούς αλλά γνωστή για τα εξειδικευμένα στελέχη της ενεργείας. Η μέση τιμή του TTF τις πρώτες 9 ημέρες του Ιανουαρίου είναι 30 ευρώ ανά MWh. Χθες η τιμή του σημείωσε πτώση κατά 8,76% στα 31,52 ευρώ. Ο βασικός λόγος για αυτήν την ανοδική κίνηση του φυσικού αερίου τις προηγούμενες μέρες ήταν η επέλαση του ψύχους στην Ευρώπη, μετά από μια μεγάλη περίοδο ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά και η αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα.