Restart από τη ΔΕΘ αναζητά ο πρωθυπουργός - Για πότε παραπέμπεται ο ανασχηματισμός

Restart από τη ΔΕΘ αναζητά ο πρωθυπουργός - Για πότε παραπέμπεται ο ανασχηματισμός
Σάββατο, 16/09/2023 - 11:05

"Σταθμός" οι δημοτικές, κομβικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

"Επανεκκίνηση" της κυβέρνησής του από την παρουσία του στη ΔΕΘ, λίγες ημέρες μόνο πριν συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκμεταλλευόμενος και τη μη ύπαρξη ανταγωνιστικής αντιπολίτευσης, που μετά την ήττα της στις εκλογές θέλει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί, εκτιμά ότι το τελικό κόστος από την αδιανόητη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, θα είναι τελικά μικρό.

Στις δημοτικές εκλογές θα υποστεί σαφώς μια ζημιά, έστω και μικρή, καθώς είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος "να γίνουν μπλε 13 στις 13 περιφέρειες", κρατά όμως για μετά, πιθανότατα μέσα ή αμέσως μετά τις γιορτές, το "όπλο" του ανασχηματισμού, ώστε να δώσει την αίσθηση του νέου ξεκινήματος.

Είναι σαφές, άλλωστε, πως ορόσημο για το πολιτικό σύστημα και τους κομματικούς συσχετισμούς είναι οι ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

Όσο, άλλωστε, το Μαξίμου επιδιώξει να πολώσει το κλίμα, ώστε να μην έχει απώλειες, η χαλαρή ψήφος που χαλαρά επικρατεί στις ευρωεκλογές, αλλά και το γεγονός ότι θα βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο της ζωής μιας κυβέρνησης και έως τις εθνικές εκλογές θα απομένουν άλλα τρία χρόνια, δεν θα της το επιτρέψει να το επιβάλλει στο βαθμό τουλάχιστον που θα της είναι χρήσιμο.

Επιπλέον, στις ευρωεκλογές θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία θα κατορθώσει να εισέλθει και πάλι σε κυβερνητική τροχιά ή όχι, ενώ κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ.

Αν και οι εθνικές εκλογές υπό κανονικές ευθύνες θα διεξαχθούν το 2027, πολύ δύσκολα ο συσχετισμός που θα διαμορφωθεί στις ευρωεκλογές θα ανατραπεί στις εθνικές.