Πόσο είναι το φρέσκο χρήμα που θα πάρουμε από την Ευρώπη; Ίσως φτάσει τα ...150.000.000 ευρώ!!!

Πόσο είναι το φρέσκο χρήμα που θα πάρουμε από την Ευρώπη; Ίσως φτάσει τα ...150.000.000 ευρώ!!!
Τετάρτη, 13/09/2023 - 12:35

Η Ευρώπη του Ντελόρ θα πέθαινε από ντροπή αν έβλεπε την Ευρώπη της φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει το K-Report.

Ακόμα και η επόμενη μέρα της τραγωδίας στη Θεσσαλία αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Με "γραμμή" του πρωθυπουργού καλλιεργείται ένα κλίμα ευφορίας για τα λεφτά που θα εισρεύσουν στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια να μετατοπιστεί η συζήτηση από τις ευθύνες και τη διαχείριση της τραγωδίας σε ένα ακόμα ...success story.

Μόνο που η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.

Αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική βάση και με πλούσια ύλη:

Μας έδωσε η Κομισιόν 2,25 δισ. ευρώ; Όχι. Αυτό που μας έδωσε είναι «ευελιξίες», δηλαδή το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε κεφάλαια που ήδη μας έχουν κατανεμηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αποζημιώσουμε πληγέντες και να αποκαταστήσουμε καταστροφές. Όσον αφορά το φρέσκο χρήμα, ίσως πάρουμε περί τα 150 εκατ. ευρώ -περί αυτού πρόκειται. Αναλυτικά:

Ταμείο Ανάκαμψης: Πήραμε την άδεια να απεντάξουμε έργα ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά δεν έχουν συμβολαιοποιηθεί, και να τα αντικαταστήσουμε με άλλα που θα αποκαθιστούν καταστροφές.

Προγράμματα ΕΣΠΑ: Πήραμε την άδεια να μην επιστρέψουμε τα κεφάλαια που δεν μπορέσαμε να απορροφήσουμε από το ΕΣΠΑ 2014-20 και να τα χρησιμοποιήσουμε για αποζημιώσεις. Οι κοινοτικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι αυτά είναι περίπου 250 εκατ. ευρώ ενώ οι αρμόδιες καθ’ ημάς υπηρεσίες επιμένουν ότι είναι λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, πήραμε την άδεια να εντάξουμε έργα υποδομών ύψους λίγο πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2021-27 και, επίσης, να πληρώσουμε από το ΕΣΠΑ αποζημιώσεις για οικοσκευές κλπ.

Ταμείο Αλληλεγγύης: Από το υπάρχον Ταμείο Αλληλεγγύης υπολογίζεται ότι θα πάρουμε περί τα 100 εκατ. ευρώ, αυτό θα είναι το φρέσκο χρήμα, μαζί με λίγες δεκάδες εκατ. που θα πάρουμε από το Γεωργικό Ταμείο. Η πρόταση δημιουργίας νέου Ταμείου Αλληλεγγύης με πόρους 10-15 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα 90 δισ. φτηνά δάνεια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα τεθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με αυτά και μ’ εκείνα, έτσι προκύπτει το μαγικό νούμερο 2,25 δισ. ευρώ.

Πήραμε, τέλος, τη διαβεβαίωση ότι θα μπορούμε να αποζημιώσουμε με εθνικούς πόρους τις καταστροφές στην αγροτική οικονομία του θεσσαλικού κάμπου, ήτοι να πληρώσουν οι ΕΛΓΑ αποζημιώσεις, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παραβίαση του καθεστώτος των κρατικών ενισχύσεων. Κάτι που ήταν αυτονόητο, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων έχει γίνει σουρωτήρι από τη Γερμανία και άλλες ισχυρές χώρες που δίνουν δεκάδες δεκάδων δισ. ευρώ κρατικές ενισχύεις στις επιχειρήσεις τους, σε βάρος των επιχειρήσεων των άλλων χωρών, καταρρακώνοντας κάθε έννοια ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Συμπέρασμα; Η Ευρώπη του Ντελόρ θα πέθαινε από ντροπή αν έβλεπε την Ευρώπη της φον ντερ Λάιεν.