Όχι σε ανασχηματισμό, μένει Ελλάδα, δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο, στηρίζει επιτελικό κράτος

Όχι σε ανασχηματισμό, μένει Ελλάδα, δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο, στηρίζει επιτελικό κράτος
Δευτέρα, 18/09/2023 - 06:19

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έδειξε τον πολιτικό του σχεδιασμό για την παρούσα τετραετία.

Τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού για την παρούσα τετραετία έθεσε ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Για ποια πράγματα δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός και τι σημαίνουν αυτά που είπε.

Ας δούμε:

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΡΑ-ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ: Μέσα σε δέκα ημέρες άλλαξε γνώμη και δήλωσε πως δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση. Το γιατί είναι φανερό: Πρώτον, χρειάζεται τον ανασχηματισμό ως "όπλο" για τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και προκειμένου να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, που θα κρίνουν εν πολλοίς το κλίμα της τετραετίας. Δεύτερον, γιατί ένας ανασχηματισμός με επίκεντρο τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, θα έστελνε "περίπατο" το αφήγημα πως η κυβέρνηση δεν είχε ευθύνες για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και πως η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται. Τρίτον, γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι ο ανασχηματισμός δεν θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα απ΄ όσα έρχεται να λύσει. Και τέταρτον, γιατί θα δημιουργούσε εσωστρέφεια, με τις αντιδράσεις των βουλευτών που περίμεναν την υπουργοποίηση και δεν την έλαβαν να εκφραζόταν και δημοσίως.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ -ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ- ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Το -λεγόμενο- επιτελικό κράτος, είναι κατ΄ ουσία πρωθυπουργοκεντρικό κέντρο. Μέσω αυτού ο πρωθυπουργός δεν συντονίζει απλά τους υπουργούς, αλλά -παρά τα όσα περί του αντιθέτου είπε- τους ελέγχει. Οι υπουργοί του Μαξίμου είναι επί της ουσίας και υπερυπουργοί -και αυτό το παραδέχονται και πολλά μέλη της κυβέρνησης στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους. Και με βάση τα αποτελέσματα, το επιτελικό κράτος τρις μήνες τώρα είναι κάτι περισσότερο από αποτυχημένο.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Μεγάλη ζαριά. Η αυτοδυναμία δεν θα είναι το ίδιο εύκολος στόχος στις επόμενες εκλογές, εκτός και αν ο πρωθυπουργός πιστεύει πως η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί. Να θυμίσουμε πως υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτείται γύρο στο 38% προκειμένου να υπάρχει κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία. Μη αλλαγή του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή δεν μπορεί να γίνει γιατί θα περιόριζε ακόμα περισσότερο την αντιπροσωπευτικότητα και την ποιότητα της δημοκρατίας και, συνεπώς, ορθά αποκλείστηκε από τον πρωθυπουργό.

ΜΗ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ; Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως οι ευρωεκλογές θα γίνουν εκ νέου με σταυρό, εγκαταλείποντας το φλερτ με τη λίστα, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ενιαία πανελλαδική περιφέρεια, αλλά πολλαπλές. Προφανώς δεν είπε τι ακριβώς, καθώς θα θέλει να σταθμίσει τι συμφέρει το κόμμα του για να λάβει προσεχώς τις οριστικές αποφάσεις.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΕΔΩ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τις φήμες ότι θα διεκδικήσει μια θέση στην Κομισιόν, πχ της προέδρου ή τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Επειδή οι θέσεις αυτές τέτοια εποχή θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί ή και να έχουν αποφασιστεί, είναι σαφές πως δεν μπορεί να εγκαταλείψει τόσο νωρίς, στον ένα χρόνο, την πρωθυπουργική καρέκλα και να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, πολύ περισσότερο που στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε καν εναλλακτική λύση!