Γιάννης Τριήρης: Ο συνέπειες του πολέμου οι … μπερδεμένοι Ευρωπαίοι

Γιάννης Τριήρης: Ο συνέπειες του πολέμου οι … μπερδεμένοι Ευρωπαίοι
Παρασκευή, 12/04/2024 - 08:10

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου σε τοποθέτηση της στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αποκάλυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2026 να γίνουν στην Ελλάδα οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων.

Εύλογα η στάση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως αναθεώρηση από ελληνικής πλευράς των θέσεων για την γρήγορα μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

Υποτίθεται ότι όταν θέλεις να απεμπλακείς από τα λεγόμενα «βρώμικα» καύσιμα τότε δεν προχωράς σε τέτοιου είδους επενδύσεις, αλλά φροντίζεις να υλοποιήσεις έργα που θα προωθούν την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η δικαιολογία της υπαναχώρησης αυτής, που η αλήθεια είναι προς δεν αγορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη, δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια πλήρους απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Με το πρόσχημα της ασφαλούς μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, επιστρέφουμε λοιπόν κυρίως στο φυσικό αέριο, για να διαμορφώσουμε το «κατάλληλο» ενεργειακό μείγμα, «με γνώμονα την διατήρηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας», όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί μας.

Το πόσο θα κρατήσει η διαδικασία αυτή είναι πλέον άγνωστο. Όταν γίνονται τέτοιες μεγάλες επενδύσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων, μάλλον ο χρόνος μιας ικανοποιητικής πράσινης μετάβασης γίνεται μακρύς.

Ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα, που μίλησαν στο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν πως η απουσία του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη, έκανε αναγκαστικές τις διορθώσεις – μάλλον περί παλινδρομήσεων πρόκειται – στην υλοποίηση της πράσινης μετάβασης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα φθηνά ρωσικά καύσιμα, τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να τα παράγουμε εμείς κάνοντας πανάκριβες επενδύσεις, για την ενεργειακή μας ασφάλεια μέχρι την πράσινη μετάβαση.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πάντως, λόγω των γεωτρήσεων υδρογονανθράκων στην χώρα μας, να μην πάει ακόμη πιο πίσω η υλοποίηση έργων που θεωρούνται κομβικά για την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνουν εκπτώσεις στο στόχο της πράσινης μετάβασης, εξαιτίας της απόφασης τους να πολεμήσουν τη Ρωσία οικονομικά προς στήριξη της Ουκρανίας.

ΥΓ. Άλλωστε ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν το κάνουν. Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο που δείχνουν Ουκρανούς να ξυλοκοπούνται και να συλλαμβάνονται από τις Αρχές γιατί προσπαθούν να διαφύγουν –και αρκετοί τα έχουν καταφέρει- από τη χώρα για να μην στρατευτούν και πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/04/2024 - 08:13