Γιάννης Τριήρης: Το ρίσκο ο νικητής να είναι τελικά ηττημένος

Γιάννης Τριήρης: Το ρίσκο ο νικητής να είναι τελικά ηττημένος
Δευτέρα, 15/04/2024 - 07:33

Σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Τα ονόματα είναι λίγο-πολύ γνωστά, ενώ πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο που αποτελεί ξεκάθαρα δική του -παντελώς προσωπική- επιλογή, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να δώσει την προεκλογική μάχη προτάσσοντας τον εαυτό του ως το μεγάλο «ατού» του κυβερνώντος κόμματος.

Χωρίς αμφιβολία αυτή η τακτική του πρωθυπουργού, που άλλωστε ακολούθησε και στις εθνικές εκλογές του 2023, αλλά και το 2019, μέχρι σήμερα του «βγήκε». Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, δημιουργώντας έτσι μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

Προσδοκίες που ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να καλλιεργεί και σήμερα εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, αλλά αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχή πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, με την πρόθεση ψήφου να έχει κατρακυλήσει στο 25-26%, ενώ στο κυβερνών κόμμα αρχικά τουλάχιστον μιλούσαν για στόχο πολύ πάνω από το 33% ποσοστό που είχε λάβει η ΝΔ (33,12%) στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019.

Αν λοιπόν τον Ιούνιο το ποσοστό που θα λάβει το κυβερνών κόμμα δεν έχει μπροστά το 3, τότε θα θεωρηθεί και δικαίως μεγάλη αποτυχία, ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα, πράγμα που θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Έτσι θα είναι από τις λίγες φορές που ένα κόμμα θα κερδίζει εκλογές, αλλά θα θεωρείται από την κοινή γνώμη ως ηττημένο.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να χαμηλώσουν τον πήχη για το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, επιμένει ρισκάροντας να μιλά για νέα μεγάλη νίκη και να αναλαμβάνει προσωπικά την προεκλογική καμπάνια πράγμα που σημαίνει ότι επωμίζεται και κάθε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα προσωπικά.

Και αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και η ΝΔ λάβει ένα ποσοστό της τάξης του 25-26% σίγουρα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νίκη ενός πρωθυπουργού που χαρακτηρίζεται από αλαζονεία, την οποία συνολικά τα στελέχη της ΝΔ έχουν ήδη «περάσει» στους φανατικούς οπαδούς τους.

Και μιας και ο λόγος για φανατικούς οπαδούς, αυτό που πολιτικά ονομάζουμε εκλογική βάση, αυτή κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι έχει πέσει μέχρι το 18,85%, ποσοστό που είχε λάβει ο Αντώνης Σαμαράς στις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Όχι ότι είναι πιθανό στις επικείμενες ευρωεκλογές να πέσουν τόσο πολύ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά αν από το 41% του Ιουνίου του 2023 η ΝΔ πέσει κάτω από το 30% τότε πράγματι θα υπάρξει πρόβλημα.

Άλλωστε με την αδυναμία που δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων για την κοινωνία , όπως η ακρίβεια, η εγκληματικότητα, η δημόσια υγεία και παιδεία, μια πύρρειος εκλογική νίκη τον Ιούνιο, ενδεχομένως να είναι η αρχή της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας, με τους πολίτες να γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη στο κυβερνών κόμμα.