Γιάννης Τριήρης: Εχθρός μας είναι η Τουρκία ή η Ρωσία;

Γιάννης Τριήρης: Εχθρός μας είναι η Τουρκία ή η Ρωσία;
Πέμπτη, 11/04/2024 - 06:25

Το εύλογο ερώτημα ποιος είναι τελικά ο μεγάλος εχθρός της χώρας μας, η Ρωσία ή η Τουρκία, δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο με την εντεινόμενη εκ νέου τουρκική προκλητικότητα, όσο και με τις αποκαλύψεις για πολεμική βοήθεια με F-16 στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, χθες, για πολλοστή φορά με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και μάλιστα στις Κυκλάδες, με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο εκτεταμένων θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο στα πλαίσια της διεθνούς διάσκεψης για τους ωκεανούς «Our Ocean» που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν μάλλον εξαιρετικά ήπια και σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση καθώς έκανε λόγο για την … προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση που αυτή θα πρέπει να προκαλεί στις κυβερνήσεις και άλλα «γλυκανάλατα».

Όσο και αν τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν και πάλι μεγάλες προσπάθειες να καταδείξουν ότι επρόκειτο περί ενός αυστηρού μηνύματος προς την Τουρκία, μάλλον δεν τα κατάφεραν.

Και μόνο το γεγονός άλλωστε ότι οι λαλίστατοι Τούρκοι δεν ανταπάντησαν, δείχνει ότι μάλλον η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αν δεν τους ικανοποίησε τουλάχιστον δεν τους ενόχλησε.

Και κατά πάσα πιθανότητα, την Πέμπτη το πρωί, οι Τούρκοι θα είναι πιο ικανοποιημένοι, καθώς χθες έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και από τα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων: «Σίγουρα η Τουρκία δεν έχει αλλάξει κάποιες από τις βασικές της θέσεις. Όμως μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Και ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Ότι υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία νομίζω ότι είναι καλοδεχούμενη από την μεγάλη πλειοψηφία και των Ελλήνων και των Τούρκων. Νομίζω και οι συμπολίτες μας δεν θέλουν να έχουμε μπελάδες με την Τουρκία. Ούτε να είμαστε σε διαρκή ένταση».

Αυτή είναι η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στις τουρκικές προκλήσεις και μάλιστα ένα μήνα πριν τη συνάντηση του στην Άγκυρα με τον Ερντογάν.

Αν ο κος Μητσοτάκης βλέπει εξομάλυνση, μάλλον υπάρχει πρόβλημα. Οι Τούρκοι ήταν και συνεχίζουν να είναι προκλητικοί και δεν σταματούν να διεκδικούν το όνειρο τους για τη γαλάζια πατρίδα. Μέχρι και χθες στην ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Εμείς όμως θεωρούμε ότι όλα βαίνουν καλώς με την Τουρκία και τον αναθεωρητισμό της και έχουμε εστιάσει την πολεμική μας προσπάθεια στην υπεράσπιση της Ουκρανίας κόντρα στην Ρωσία. Σε μια πολεμική σύρραξη που δεν θα έπρεπε να έχουμε εμπλακεί τόσο δυναμικά καθώς δεν έχουμε να κερδίσουμε απολύτως τίποτα. Ακόμη και η ηγέτιδα χώρα της ΕΕ, η Γερμανία, κρατάει ισορροπίες όπως και άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Τελικά ως χώρα απειλούμεθα από τη Ρωσία ή από την Τουρκία; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να το ξεκαθαρίσει άμεσα.