Γιάννης Τριήρης: Κοινή συνισταμένη το … κενό μνήμης

Γιάννης Τριήρης: Κοινή συνισταμένη το … κενό μνήμης
Τετάρτη, 14/02/2024 - 06:42

Το τελευταίο διάστημα ο γηραιός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπενθυμίζει συνεχώς στους συμπατριώτες τους ότι το ισχυρότερο χαρακτηριστικό του πλέον είναι τα … κενά μνήμης.

Χθες, είδε το φως της δημοσιότητας ένα ακόμη βίντεο-σοκ που δείχνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να «χάνεται» δίπλα στον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα .

Ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, εμφανίστηκε να πηγαίνει εδώ και εκεί, σαν να μην γνωρίζει πού να σταθεί. Κατάφερε μάλιστα να μπερδέψει και τον βασιλιά που τον αναζήτησε με το βλέμμα σαν να μην γνώριζε που βρίσκεται και με ποιόν είναι.

Και βέβαια η εμφάνιση του αυτή έδωσε νέα τροφή στους αντιπάλους του να αμφισβητήσουν την ικανότητά του να κυβερνά. Και δεν έχουν άδικο. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να ηγείται της υπερδύναμης της Δύσης.

Από την αντίπαλη πλευρά, εξακολουθεί να βρίσκεται και να «βρυχάται» ο επίσης γηραιός και μόλις κατά τρία χρόνια μικρότερος του 82χρονου Μπάντεν, επίδοξος διεκδικητής εκ νέου της προεδρίας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός με ακραίες απόψεις που όμως καταφέρνει να βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων και να διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις και πιθανότητες την επανεκλογή του στον αμερικανικό προεδρικό θώκο στις επικείμενες εκλογές.

Ένας πολιτικός που έχει κατηγορηθεί για πολλά, με κορυφαία κατηγορία σε βάρος του την εισβολή στο Καπιτώλιο σε μια απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020. Με απλά λόγια κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας.

Και αυτός ο πολιτικός, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, μάλλον θα επανέλθει στην εξουσία, μετά τις 60ες αμερικανικές εκλογές την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024.

Και το μεγάλο ερώτημα που πλανάται ανά την υφήλιο είναι πως είναι δυνατόν τα δυο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί να έχουν προέδρους σαν το Μπάιντεν και σαν τον Τραμπ καθώς όλα δείχνουν ότι αυτός θα είναι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Πως είναι δυνατόν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να επιλέγουν για ηγέτες των κομμάτων τους τέτοιους πολιτικούς.

Προφανώς κενά μνήμης δεν έχει μόνο ο Μπάιντεν αλλά και Αμερικανοί ψηφοφόροι τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, που ξεχνούν τα τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο επίδοξων ηγετών τους.

ΥΓ. Δικαίως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προβληματίζονται έντονα για το τι θα «προκύψει» για την Ευρώπη αν εκλεγεί ο Τραμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ιδιαίτερα δε, μετά τις τοποθετήσεις του Τραμπ ότι θα ενθάρρυνε τον Πούτιν να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ εάν αυτή δεν πληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της στην Συμμαχία. Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων, όμως, δεν πρέπει να είναι αλά καρτ. Θα έπρεπε όμως να έχουν την ίδια ανησυχία και για το τι θα συμβεί αν θα εκλεγεί ο Μπάιντεν με την εικόνα που δημοσίως παρουσιάζει.