Γιάννης Τριήρης: Ελληνική κυβέρνηση - Ο ορισμός του στρουθοκαμηλισμού

Γιάννης Τριήρης: Ελληνική κυβέρνηση - Ο ορισμός του στρουθοκαμηλισμού
Παρασκευή, 10/06/2022 - 07:05

Με τον πλέον επίσημο τρόπο αποδείχθηκε, χθες, ότι η ακρίβεια έχει βάλει στην κυριολεξία μπουρλότο στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο πληθωρισμός για το μήνα Μάιο σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ 29ετιας φθάνοντας στο 11,3%.

Και την «φωτιά» βέβαια την έβαλε η ενέργεια.

-172,7% η αύξηση του φυσικού αερίου,

80,2% η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος,

65,1% η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης,

36,6% η αύξηση των καυσίμων και λιπαντικών .

Περίοπτη θέση στον μαυροπίνακα των πληθωριστικών πιέσεων έχουν και οι ανατιμήσεις κατά 18,8% στις μεταφορές κατά 18,8%, στη διατροφή κατά 12,1% και στη στέγαση κατά 35% .

Και ενώ τα μαντάτα είναι μαύρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός στρουθοκαμηλίζουν και πετούν τη μπάλα στην εξέδρα.

Οι μεν υπουργοί εξήγγειλαν το πρωί της Πέμπτης μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια, λες και το πρόβλημα των νοικοκυριών είναι αυτό.

Ο δε πρωθυπουργός -σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ-, το βράδυ της Πέμπτης, επέμεινε ότι η κυβέρνηση του υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη και εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάριζε ότι δεν έχει άλλα μέτρα , λέγοντας ότι «η χώρα δεν έχει περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων».

Αν δεν χώνει η κυβέρνηση το κεφάλι της στην άμμο όπως η στρουθοκάμηλος για να μην δει τον κίνδυνο δεν σημαίνει ότι αυτός δεν υπάρχει.

Οι τερατώδεις αυξήσεις είναι γεγονός καταγεγραμμένο, όπως και τα πενιχρά εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών.

Όπως καταγεγραμμένη είναι και η αγωνία των πολιτών που σίγουρα δεν απέχει πολύ από το να γίνει οργή.

Άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις -ιδιαίτερα των φιλικών της ΜΜΕ- που τόσο αρέσουν στην κυβέρνηση, στο ζήτημα της ακρίβειας είναι καταπέλτης εναντίον της. Μόλις χθες Πέμπτη άλλη μια δημοσκόπηση έδειξε ότι 9 στους 10 Έλληνες βάλλονται από την ακρίβεια.

Τα μεγάλα λόγια ότι ένα πολύ υψηλό ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ) έχει προϋπολογισθεί για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια δεν έχουν πέραση στην κοινωνία που υποφέρει.

Γιατί ακόμη αν κάποια από αυτά δόθηκαν, φυσικά πολύ λιγότερα από αυτά που υποστηρίζει η κυβέρνηση, -γιατί άλλο διανέμω και άλλο προϋπολογίζω- δεν κατάφεραν να δώσουν παρά ελάχιστες ανάσες.

Καιρός να βγάλει η στρουθοκάμηλος το κεφάλι της από την άμμο και να δει κατάματα τους κινδύνους. Και αν δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει τότε … ας τρέξει να γλυτώσει.