Γιάννης Τριήρης: Άρωμα … εκλογών και όψιμες υποσχέσεις

Γιάννης Τριήρης: Άρωμα … εκλογών και όψιμες υποσχέσεις
Πέμπτη, 09/06/2022 - 06:39

Οσμή … εκλογών αναδύουν οι όψιμες εξαγγελίες για παροχές του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήδη έχουν γίνει ή έχουν προαναγγελθεί.

Χθες, ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για τη δημογραφική κατάσταση της χώρας έταξε πάλι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, υποσχόμενος ολοήμερα σχολεία και παιδικούς σταθμούς για να παραμένουν τα παιδιά και προσλήψεις σε νοσοκομεία ιδιαίτερα της περιφέρειας κυρίως με παιδιάτρους και γυναικολόγους. Μέχρι και υπουργείο για το ζήτημα του δημογραφικού και των ζητημάτων της οικογένειας προανήγγειλε.

Βέβαια το τάιμινγκ τον … προδίδει, γιατί ήδη βρίσκεται τρία ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της χώρας και οι εξαγγελίες γίνονται τώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους πολίτες και την χώρα συνολικά.

Δεν είναι όμως μόνο οι εξαγγελίες που γίνονται από τον πρωθυπουργό, αλλά και αυτές που προαναγγέλλονται, όπως οι πολυαναμενόμενες για τον περιορισμό της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα.

Οι υπουργοί του Μητσοτάκη διαρρέουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Βέβαια κάποιοι υπουργοί κρατάνε μικρό καλάθι βάζοντας στη δύσκολη εκ των πραγμάτων εξίσωση, τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, γνωρίζοντας ότι για να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία τα όποια μέτρα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, αυτά πρέπει να είναι πράγματι γενναία.

Και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο όχι μόνο λόγω της εύθραυστης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και λόγω των πολιτικών καταβολών της να κλείνει το μάτι στους οικονομικά ισχυρούς και να χαϊδεύει τα αφτιά όλων των άλλων με υποσχέσεις και κάπου κάπου με «μικροπαροχές» που κανένα ουσιαστικό πρόβλημα δεν τους λύνουν.

Γιατί και στην Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο με τον υπόλοιπο κόσμο, όπου μια πάμπλουτη ελίτ του 1% έχει συσσωρεύσει όλο τον πλούτο.

Άλλωστε σχετική αναφορά έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην τελευταία του δημόσια ομίλα στην αρχή του μήνα, λέγοντας ότι «η κατανομή του πλούτου περιορίζεται διαρκώς σε λιγότερα χέρια και εξωθούνται στο περιθώριο ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στα αστικά-μικροαστικά στρώματα».

Και συμπλήρωσε ο Κ. Καραμανλής «προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο, είναι όνειρο θερινής νυκτός».

Αυτό πρέπει να κατανοήσει ο σημερινός πρωθυπουργός και να αποφασίσει κάνοντας την δική του ιδεολογική υπέρβαση ότι πρώτα πρέπει να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο αυτής της ελίτ και μετά η λήψη των μέτρων θα γίνει και δημοσιονομικά εφικτή.

Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Και ιδιαίτερα το «παραμύθι» ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα έχουν «στόχευση στα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά».

Μα στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Υ.Γ. Χθες ο πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι και στους μετανάστες κάνοντας λόγο για ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία. Αυτό και αν μυρίζει …εκλογές.