Οι αστερίσκοι του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊκών για τα κυβερνητικά μέτρα

Οι αστερίσκοι του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊκών για τα κυβερνητικά μέτρα
Τετάρτη, 14/02/2024 - 06:25

Με επιφυλάξεις έγιναν δεκτές από στελέχη του κλάδου οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Με επιφυλάξεις έγιναν δεκτές από στελέχη του κλάδου οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Επαναφέρουν, δε, το αίτημα να κατανεμηθεί ισάξια ο ηλεκτρικός χώρος και να μην τον καρπώνονται μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δυνατότητα ένταξης των αγροτών σε ένα πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων. Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας το πρόγραμμα της συμφωνίας παρόχων – αγροτών θα εξυπηρετηθεί με 300 έως 500 MW ΑΠΕ που θα τύχουν απόλυτης προτεραιότητας έργων σύνδεσης. Γι’ αυτό θα περιγράφεται κάλυψη του 1/3 των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερή τιμή για 8 έτη. Τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα μετά από 2 έτη. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας επεσήμανε πως για την υλοποίηση του προγράμματος «Απόλλων» θα διενεργηθούν διαγωνισμοί, στο πλαίσιο των οποίων θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτά θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας.

Όπως έχουμε αναφέρει μέσα στις επόμενες ημέρες θα «κλειδώσει» το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν από μεμονωμένους αγρότες. Η επιδότηση που θα προσφερθεί μπορεί να φτάνει και το 30%. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», θα έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε πάντως προτεραιότητα είναι να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι να «ξεκλειδώσουν» 1.350 MW.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η υλοποίηση των αγροβολταϊκών, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου το πρώτο βήμα γίνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τις προβλέψεις του για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρουν, θα γίνει το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει σε ποιες γεωργικές καλλιέργειες θα μπορούν να εγκαθίστανται τα συγκεκριμένα συστήματα.