Γεωθερμία: Ποιες δράσεις υλοποιήθηκαν - Τι λέει έκθεση του ΥΠΕΝ

Γεωθερμία: Ποιες δράσεις υλοποιήθηκαν - Τι λέει έκθεση του ΥΠΕΝ
Τετάρτη, 14/02/2024 - 06:29

Η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας κατά το 2022 περιορίζεται στην εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων τοπικού ενδιαφέροντος.

Σε μονάδες του πρωτογενούς τομέα και σε κτιριακές εγκαταστάσεις διοχετεύονταν η παραγόμενη θερμική ενέργεια από τα γεωθερμικά πεδία τοπικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας, με έτος αναφοράς το 2022, για εμπορικές και δημόσιες χρήσεις η κατανάλωση θερμικής ενέργειας από γεωθερμία ήταν 29MW, για τηλεθέρμανση 13,9MW, για αγροτικές/δασοπονικές εφαρμογές 44,2MW και στη βιομηχανία μόλις 0,5MW.

Στην έκθεση με τίτλο «Μεταλλευτική και Λατομική δραστηριότητα», επισημαίνεται πως η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας κατά το 2022 περιορίζεται στην εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων τοπικού ενδιαφέροντος (30ο C<T<90οC) εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με τη διατήρηση σε ισχύ:

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 9 συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 16 συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με την έκθεση το 2022 σημειώθηκε πρόοδος στην εκτέλεση ερευνητικών εργασιών των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού των μεταλλευτικών χώρων Λέσβου, Μεθάνων, Νισύρου και Μήλου που μισθώνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στη δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση της Γεωθερμίας σημειώνεται η έναρξη διαβουλεύσεων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για τη αναζήτηση κατάλληλων περιοχών και τον προγραμματισμό προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας εντοπισμού γεωθερμικού δυναμικού σε μη χαρακτηρισμένες περιοχές της χώρας, με στόχο την ηλεκτροπαραγωγή.

Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στη εκμετάλλευση της σταθερής θερμοκρασίας των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών και των επιφανειακών ή/και υπόγειων νερών που δεν χαρακτηρίζονται γεωθερμικό δυναμικό (T<300C), βαίνει αυξανόμενο. Εντός του 2022 χορηγήθηκαν 65 νέες άδειες εγκατάστασης ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης - ψύξης σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους ιδιαίτερα των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, όπως παρουσιάζεται στο διάγραμμα κατανομής του Σχ.9. Η συνολική κατανάλωση θερμικής ενέργειας των ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης εκτιμάται σε 195MWth>.

Εντός του 2022 χορηγήθηκαν 65 νέες άδειες εγκατάστασης ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης - ψύξης σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους ιδιαίτερα των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, όπως παρουσιάζεται στο διάγραμμα κατανομής του Σχ.9. Η συνολική κατανάλωση θερμικής ενέργειας των ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης εκτιμάται σε 195MWth.

Να σημειωθεί πως η έκθεση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγέθη παραγωγής, απασχόλησης και λοιπά οικονομικά στοιχεία, όπως αυτά περιλαμβάνοντα στα ετήσια δελτία δραστηριότητας. Η επεξεργασία των στοιχείων και η έκδοση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω της γεωχωρικής - ψηφιακής βάσης δεδομένων της Γενικής Δ/νσης ΟΠΥ (www.latomet.gr), την εποπτεία της οποίας έχει η Δ/νση Ανάπτυξης και Πολιτικής με τη συνεργασία των τμημάτων της: (i) Ανάπτυξης και Ανάλυσης Πολιτικών ΟΠΥ, (ii) Τεκμηρίωσης - Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών και Λατομικών Δραστηριοτήτων και (iii) Γεωθερμίας.