Η ιδανική θερμοκρασία του σπιτιού το καλοκαίρι και το κόλπο για εξοικονόμηση

Η ιδανική θερμοκρασία του σπιτιού το καλοκαίρι και το κόλπο για εξοικονόμηση
Δευτέρα, 15/05/2023 - 11:48

Το καλοκαίρι φτάνει και η ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι είναι ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πολλούς. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή για να μην φουσκώσει ο λογαριασμός ρεύματος.

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί πολύ κόσμο είναι αυτό της ιδανικής θερμοκρασίας στους χώρους του σπιτιού το καλοκαίρι. Ένα ζήτημα που αφορά τόσο την ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι, όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικά στην Ελλάδα με τα ζεστά καλοκαίρια αποτελεί ένα στοίχημα η χρήση του κλιματιστικού.

Ένα καλό κόλπο για το καλοκαίρι είναι να αερίζουμε το σπίτι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και έχοντας κλείσει το κλιματιστικό, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική δροσιά. Εννοείται ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε το σπίτι από τον ήλιο με τέντες και σκίαστρα.

Η ιδανική θερμοκρασία είναι κάτι το υποκειμενικό, ωστόσο η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια έτσι, ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι θερμοκρασίες αυτές θα πρέπει να είναι 25-28°C για τη λειτουργία της ψύξης, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη προσαρμογή, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχει η σχετική οικονομία στο ρεύμα.

Όταν ορίζουμε θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων, δημιουργούμε συνθήκες οι οποίες δεν είναι φιλικές για τον οργανισμό μας. Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι ακραία.

Μην ξεχνάτε ότι το κλιματιστικό σας μπορεί να ευθύνεται για το 70% του ενεργειακού σας κόστους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και για περίπου 12% του ετήσιου ενεργειακού σας κόστους.

Οπότε είναι σημαντικό:

Κάντε έγκαιρα σέρβις στο κλιματιστικό σας

Η νούμερο ένα συμβουλή για τον κλιματισμό είναι να κάνετε σέρβις στο κλιματιστικό σας κάθε χρόνο. Μην περιμένετε μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία εκτοξεύεται στα ύψη. Αν αναβάλλετε την επίσκεψη για πολύ καιρό και σας διαφύγει ένα μικρό πρόβλημα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα που θα σας αφήσει χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του έτους.

Προχωρήστε σε σέρβις μόλις μπει η άνοιξη και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, αλλά πριν χρειαστεί να λειτουργείτε το κλιματιστικό σε τακτική βάση.

Τι να κάνετε πριν ανάψει το κλιματιστικό

Αν προσπαθείτε να καταλάβετε πώς να κάνετε το κλιματιστικό σας να λειτουργεί καλύτερα, ο τακτικός έλεγχος των φίλτρων αέρα είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Όταν βρωμίζουν ή φράζουν, το σύστημα πρέπει να εργάζεται πιο σκληρά για να τραβήξει αρκετό αέρα. Τα παλιά φίλτρα αέρα όχι μόνο αυξάνουν τη χρήση ενέργειας, αλλά και επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα. Ο μηνιαίος έλεγχος των φίλτρων και ο καθαρισμός ή η αντικατάστασή τους όποτε χρειάζεται είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε την απόδοση του κλιματιστικού σας και να διατηρήσετε τη μακροπρόθεσμη υγεία του συστήματός σας.

Εάν η εξωτερική μονάδα περιβάλλεται από φυτά αφιερώστε χρόνο να κόψετε την υπερβολική βλάστηση των φυτών για να επιτρέψετε τη σωστή ροή του αέρα γύρω από τη μονάδα και να βελτιώσετε την απόδοση του κλιματισμού σε όλο το σπίτι σας.