Ξεκινούν οι αιτήσεις για «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Ξεκινούν οι αιτήσεις για «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»
Τετάρτη, 26/04/2023 - 06:26

Πρεμιέρα κάνει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Παράλληλα, ανοίγουν αιτήσεις και για το δεύτερο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα, «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις κάνει πρεμιέρα μέχρι την Παρασκευή το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «τρέχει» τις διαδικασίες ώστε και το δεύτερο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα» να κάνει έναρξη την επόμενη εβδομάδα.

Η καθυστέρηση στο επίσημο άνοιγμα της πλατφόρμας του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» αποδίδεται στην αναμονή της έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών της διάθεσης των κοινοτικών και εθνικών πόρων, καθώς και στην έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την επισημοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής.

Οι διαδικασίες αυτές έχουν ολοκληρωθεί σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας ενώ άμεσα θα ακολουθήσει και το δεύτερο δημοφιλές πρόγραμμα του ΥΠΕΝ.

Δικαιούχοι του προγράμματος, το οποίο έχει προδημοσιευθεί από τις 23 Μαρτίου είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού και μπαταρίας φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Το ύψος της επιδότησης είναι συνάρτηση του εισοδήματος και καθορίζεται ως εξής:

  • Στα νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ η επιδότηση για το φωτοβολταικό είναι 35% ή 25% αναλόγως της ισχύος και για τη μπαταρία 100%
  • Για τα νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μεγαλύτερο από 20000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μεγαλύτερο από 40.000 ευρώ για το φωτοβολταικό η επιδότηση είναι 30% ή 20% και για τη μπαταρία 90%
  • Για τους αγρότες ανεξαρτήτως εισοδήματος και ισχύος εγκατάστασης η επιδότηση για το φωτοβολταικό είναι 40% και για τη μπαταρία 90%.

Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα – η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν μία αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.