Πότε η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με το νέο «Fuel Pass»

Πότε η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με το νέο «Fuel Pass»
Πέμπτη, 20/10/2022 - 11:19

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πότε θα γίνει η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης. Τι θα γίνει με το fuel pass για το πετρέλαιο κίνησης.

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως είπε, η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Έτσι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου.

«Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης» είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1. Αναφερόμενος στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είπε πως «δεν είναι πανακριβο». « Είναι λίγο αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι και ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης. Έχουμε συναίσθηση τι γίνεται παγκοσμίως;».

Η φετινή προκαταβολή εξαρτάται από την περσινή κατανάλωση

Υπενθυμίζεται ότι η ενεργειακή ακρίβεια «έφερε» αλλαγές για φέτος, τόσο στα εισοδηματικά, όσο και στα περιουσιακά κριτήρια, ενώ οδήγησε και σε αύξηση του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Αναφερόμενος στις αλλαγές σε σχέση με το επίδομα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα δοθεί προκαταβολή σε όσους πήραν και πέρσι το βοήθημα. «Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος», είπε.

«Μιλάμε για πάνω από μισό δισ. ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου», πρόσθεσε

Σχετικά με την επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην αντλία των βενζινάδικων, που σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ επίκειται να υιοθετηθεί εκ νέου από την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα είπε πως από τον ΕΦΚ στα καύσιμα υπάρχουν έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν μπορούν να βρεθούν από αλλού, ώστε έστω προσωρινά να υπάρξει κατάργηση του φόρου, λέγοντας ακόμη πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί «Τι κάνουμε; Επιστρέφουμε χρήματα στα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παίρνουμε φόρους από όλους και από τον φτωχό που πάει στο βενζινάδικο, αλλά γυρίζουμε χρήματα μόνο στον φτωχό».

Σκυλακάκης: Έως το τέλος του μήνα η απόφαση για επαναφορά της επιδότησης πετρελαίου κίνησης στην αντλία

Τις επόμενες μέρες, έως το τέλος του μήνα, θα ληφθεί η όποια απόφαση για τυχόν επαναφορά της επιδότησης πετρελαίου κίνησης στην αντλία προανήγγειλε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΣKAΪ 100,3. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εάν ληφθεί σχετική απόφαση θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων παροχών, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, στη βάση των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι για φέτος υπάρχουν λίγα περιθώρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, το 2023 είναι η χρονιά που θέλουμε να πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Υπογράμμισε ότι οι αγορές θα συνυπολογίσουν το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι στο 1,7% του ΑΕΠ ή και καλύτερο.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το πρωτογενές έλλειμμα θα μας οδηγήσει στην επενδυτική βαθμίδα και θα ξεκλειδώσει μία άλλη οικονομική κατάσταση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα προσθέσει ένα σημαντικό βαθμό σταθερότητας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ακόμα ότι αυτο το μήνα θα έχουμε χαμηλότερες τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.