Power Pass τέλος - Πότε πληρώνει και το τελευταίο τσεκ για λάθη

Power Pass τέλος - Πότε πληρώνει και το τελευταίο τσεκ για λάθη
Τρίτη, 05/07/2022 - 07:27

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για την επιδότηση ρεύματος, καθώς εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων. Πότε πληρώνει το Power Pass.

Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί νέα παράταση αν και πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι είναι πιθανή μια ακόμη παράταση μίας ή δύο ημερών.

Σε κάθε περίπτωση όσοι δεν έχουν κάνει αίτηση και είχαν επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος πάνω από 30 ευρώ για το διάστημα 1ης Δεκεμβρίου με 31 Μαίου 2022 θα πρέπει να σπεύσουν ενώ όσοι έχουν καταναλωτές έχουν ήδη κάνει αίτηση καλό είναι να ελέγξουν ότι έχει υποβληθεί σωστά για την αποφυγή λαθών.

Δύο είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα.

1. Ενας επανέλεγχος με την είσοδο εκ νέου στην πλατφόρμα ώστε να βεβαιωθούν ότι η αίτηση έχει υποβληθεί οριστικά. Αν εμφανίζεται η ένδειξη «υπό εκκαθάριση» σημαίνει ότι το σύστημα την έχει παραλάβει κανονικά και προχωρά τη διαδικασία. Διαφορετικά σε περίπτωση εκκρεμότητας θα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη ή τις παραλείψεις για να προχωρήσει η διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης.

2. Το θέμα της μεταβολής της κύριας κατοικίας που δημιούργησε και την αστοχία στο σύστημα όπου πολλοί δικαιούχοι υποχρεώθηκαν να κάνουν αίτηση αποτελεί το δεύτερο σημαντικό ζήτημα, Θα πρέπει οι καταναλωτές με μεταβολές στη κύρια κατοικία τους το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022, οι γονείς με φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και όσοι υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά δήλωση στην εφορία, να την έχουν ήδη δηλώσει, ή να έχουν κάνει φορολογική δήλωση πριν την αίτηση για το Power Pass.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Υπενθυμίζεται, ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή είναι στα 18 ευρώ και το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να επιστραφεί αναδρομικά ανεξάρτητα από τις επιβαρύνσεις έχει οριστεί στα 600 ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού.

Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής των αιτήσεων θα εκτελεστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία λογαριασμών που θα δοθούν από τους παρόχους, ώστε να γίνει η εκκαθάριση και να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης. Τα ποσά που θα προκύψουν ως επιστροφή θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου. Η ημερομηνια δεν έχει γίνει γνωστή ωστόσο σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης, η καταβολή σίγουρα θα γίνει εντός του Ιουλίου.

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω αυτοποματοποιημένης ειδοποίησης στον λογαρισμό email που έχει δηλωθεί στην αίτηση.

Στην πλατφόρμα Power Pass οι δικαιούχοι που είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης, δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και περιμένουν να εκτελεστούν οι εκκαθαρίσεις για να αποφασιστεί το ποσό της επιστροφής μπορούν να τσεκάρουν σε ποια της διαδικασίας είναι. Οι ενδείξεις που θα αναγράφονται είναι:

Προς αποστολή σε τραπεζικό ίδρυμα: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα.

Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στην επιλεγμένη τράπεζα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

Εγκριθείσα: Έχει ληφθεί η απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/07/2022 - 08:27