Ξεπουλάνε σόμπες πέλλετ και ξυλόσομπες - Οι τιμές

Ξεπουλάνε σόμπες πέλλετ και ξυλόσομπες - Οι τιμές
Παρασκευή, 30/09/2022 - 07:12

Σόμπλες πέλλετ και ξυλόσομπες βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών για να αντιμετωπίσουν το χειμώνα.

Ολο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για τον φετινό δύσκολο χειμώνα. Σόμπες με καυσόξυλα, πέλλετ, τζάκια αλλά και οποιαδήποτε μορφή θερμαντικών που μπορεί να είναι πιο οικονομικά από τα κλασσικά θερμαντικά με ηλεκτρική ενέργεια έχουν μπει στο στόχαστρο των καταναλωτών.

Η ζήτηση ιδιαίτερα για καυσόξυλα και πέλλετ έχει αρχίσει φέτος από πολύ νωρίς, ήδη οι έμποροι δέχονται παραγγελίες από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ παραδοσιακά η αγορά ξυλείας ή πέλλετ ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου με Νοέμβριο τουλάχιστον στις περιοχές που το κλίμα είναι πιο ήπιο. Η μεγάλη ζήτηση και η δυσμενής ευρωπαϊκή κατάσταση όπου δεν υφίσταται πλέον η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας από όπου υπήρχε μεγάλη εισαγωγή τέτοιων προϊόντων αλλά και το γεγονός ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, έχει προκαλέσει ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.

Μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων πουλάει φέτος το 1,8 κυβικό (δρυς) στοιβαγμένα σε παλέτα στα 390 ευρώ από 300 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ξυλείας έχουν αυξήσει την τιμή σε ποσοστά που μπορεί να φτάνουν και το 50%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές από αλυσίδα καταστημάτων, ξεπουλάνε σόμπες με καυσόξυλα και πέλλετ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η κίνηση εκτινάχθηκε πριν ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις και υπό τον φόβο ότι φέτος η θέρμανση με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι απαγορευτική.

Οι τιμές για τις σόμπες πέλλετ για μια μέση κατηγορία ξεκινούν από 850 ευρώ και φτάνουν στα 1.800 ευρώ ενώ οι ξυλόσομπες είναι πολύ πιο οικονομικές με τις τιμές να κυμαίνονται από 200 έως 800 ευρώ.

Φρένο στο ράλι των τιμών με πλαφόν στο μικτό κέρδος

Φρένο στο ράλι τιμών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην αγορά στερεών καυσίμων θέρμανσης, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που τα εμπορεύονται.

Σύμφωνα με την τροπολογία έως το τέλος του χρόνου, ήτοι την 31η.12.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση στερεών καυσίμων κάθε είδους που χρησιμοποιούντα για θέρμανση χώρων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανα μονάδα όγκου ή βάρους, ανάλογα με τον τρόπο πώλησης, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους της 1ης.11.2021». Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων υποχρεούνται να δηλώνουν στις αρμόδιες αρχές τα αποθέματα σε καυσόξυλα, πέλλετ, μπρικέτες και προσανάμματα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητής έλλειψης στην αγορά. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

–κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο βαθμό που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς

-και διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 – 100.000 ευρώ, ανάλογα την βαρύτητα της παράβασης.