Στο Αζερμπαϊτζάν ο Κώστας Σκρέκας για περισσότερο φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Στο Αζερμπαϊτζάν ο Κώστας Σκρέκας για περισσότερο φυσικό αέριο στην Ελλάδα
Τετάρτη, 14/09/2022 - 07:09

Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο του Καυκάσου δημιουργούν νέες επισφάλειες και εντείνουν τις ανησυχίες.

Εν μέσω ενεργειακού πολέμου Ευρωπαϊκής Ενωσης- Ρωσίας και με ορατό τον κίνδυνο να διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του TurkStream, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μεταβαίνει στο Μπακού προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή ροή του αζέρικου αερίου και παράλληλα να επιδιώξει την αύξηση των ποσοτήτων που διατίθενται από τη Socar στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για αύριο τα ξημερώματα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, καθώς όπως αναφέρουν συνεργάτες του όλα είναι ρευστά εξαιτίας της νέας ανάφλεξης στο Καύκασο, η οποία έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.

Ο κ. Σκρέκας που με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή πρόκειται να συναντηθεί στο Μπακού με τον Αζέρο υπουργό Ενέργειας Παρβίζ Σαχμπάζοφ και στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνο Ξιφαρά.

Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο του Καυκάσου δημιουργούν νέες επισφάλειες και εντείνουν τις ανησυχίες, καθώς οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευθεί τη νέα ανάφλεξη στον Καύκασο για να τραβήξει τα βλέμματα από την Ουκρανία.

Το 1/5 των εισαγωγών μέσω ΤΑΡ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προμηθεύεται αζέρικο αέριο μέσω του TAP, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της ζήτησης. Ο ΤΑΡ, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020 τροφοδοτεί με αζέρικο αέριο την ελληνική και την ιταλική αγορά, ενώ σύντομα με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB θα μπορεί να τροφοδοτήσει τη γειτονική χώρα και τις χώρες με τις οποίες υπάρχουν περαιτέρω διασυνδέσεις (Β. Μακεδονία, Ρουμανία κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ο αγωγός ΤΑΡ κάλυψε το ένα πέμπτο των εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα μας (7,5 τεραβατώρες σε σύνολο 39).

Σε μια περίοδο που όλες οι χώρες της Ευρώπης αναζητούν φυσικό αέριο από κάθε πιθανή πηγή, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Μπακού, θα γίνει λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Βουλγαρίας Νίκολα Στογιάνοφ, ο οποίος πρότεινε στους Αζέρους την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έναντι φυσικού αερίου.

Μνημόνιο ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό προμήθειας φυσικού αερίου

Εξάλλου τον Ιούλιο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της προέδρου της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν υπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της προμήθειας φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Οι όγκοι θα αυξηθούν από 10 bcm σήμερα σε 20 bcm έως το 2027. Το 2023, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν από 8 bcm σε 12 bcm.

Τότε η Κομισιόν είχε προτρέψει τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν για έξτρα εισαγωγές φυσικού αερίου και στήριξη της επέκτασης του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας.

Το σχετικό market test που θα διερευνήσει εάν υπάρχει επαρκής ζήτηση για έξτρα δέσμευση χωρητικότητας στον TAP και θα κρίνει την τελική απόφαση αναμένεται προς τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023.