Οικονομικό Επιμελητήριο: Να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση

Οικονομικό Επιμελητήριο: Να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση
Unsplash
Τρίτη, 13/09/2022 - 19:06

Την πρότασή του για την άμεση εφαρμογή πανευρωπαϊκής λύσης για την ενεργειακή κρίση, διατύπωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την παρουσίαση μελέτης του ΟΕΕ.

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από ομάδα έμπειρων οικονομολόγων, και επιμελήθηκε ο πρώην Υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, αναλύει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, "επιβάλλεται άμεσα, χθες, μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα είναι ολιστική και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον. Αντίστοιχη λύση είχαμε προτείνει εξ αρχής και στο θέμα της κάλυψης των ζημιών από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και δικαιωθήκαμε.

Η ευρωπαϊκή αυτή λύση πρέπει να έχει δύο άξονες:

-Ο πρώτος αφορά στην ελάφρυνση του βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Ο δεύτερος αφορά στη διασφάλιση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε οι μειώσεις των διεθνών τιμών να περνούν άμεσα στη λιανική. Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης πληθωριστικών τιμών και αντίληψης - δηλαδή λιανικών τιμών υψηλότερων από αυτές, που αντιστοιχούν στην πορεία των διεθνών".

Πρόκειται για μελέτη, που καταγράφει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών στην ελληνική και άλλες οικονομίες, και προτείνει λύσεις, μέσω συγκεκριμένων προτάσεων.