«Αβάσιμη» χαρακτηρίζει η Τεχεράνη την έκθεση του ΔΟΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Αβάσιμη» χαρακτηρίζει η Τεχεράνη την έκθεση του ΔΟΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα
Πέμπτη, 08/09/2022 - 14:12

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξέφρασε αμφιβολίες για τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί: «Η πρόσφατη έκθεση του ΔΟΑΕ αποτελεί επανάληψη για πολιτικούς λόγους προηγούμενων αβάσιμων ζητημάτων.

Ο ΔΟΑΕ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αποκλειστικά ειρηνικό» κι αυτό γιατί δεν υπήρξε πρόοδος στο θέμα των τριών μη δηλωμένων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, όπου εντοπίστηκαν στο παρελθόν ίχνη ουρανίου, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του AFP.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία προσκρούουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία είχε στόχο να περιορίσει το ιρανικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Ο ΔΟΑΕ επιπλέον, επέκρινε την απόφαση της Τεχεράνης να απομακρύνει κάποιες κάμερες παρακολούθησης από διάφορες εγκαταστάσεις, ζητώντας της «να συμμορφωθεί με τις νομικές της υποχρεώσεις» και να προσφέρει «τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις».

«Προκειμένου να αποκατασταθεί το παλαιό σύστημα επαλήθευσης (του ΔΟΑΕ) οι πλευρές που έχουν υιοθετήσει τη συμφωνία (του 2015) πρέπει να συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους», ανέφερε η πλευρά του Ιράν, μέσω του Καμαλβαντί.

Από τον Απρίλιο του 2021 το Ιράν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας, με τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία και εμμέσως με τις ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018 από τη συμφωνία, επαναφέροντας τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.