Διαφωνεί με το πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο η Ελλάδα

Διαφωνεί με το πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο η Ελλάδα
Πέμπτη, 08/09/2022 - 15:32

«Είμαστε υπέρ του πλαφόν στη τιμή χονδρική όλου του φυσικού αερίου γιατί αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της τιμής και στην αποσύνδεση από την τιμή του ηλεκτρικού ρέυματος», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Πάντα στις προτάσεις του πρωθυπουργού στην Κομισιόν βάζουμε και τη στάθμιση ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να έχουμε περισσότερα οφέλη εμείς και όχι πως θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα σε εμάς που τα εφαρμόζουμε», διαμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με το πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Είμαστε υπέρ του πλαφόν στη τιμή χονδρική όλου του φυσικού αερίου γιατί αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της τιμής και στην αποσύνδεση από την τιμή του ηλεκτρικού ρέυματος».

Στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενέργειας οι προτάσεις της Ελλάδας

Όπως είναι γνωστό αύριο Παρασκευήστο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε σχετικά: «Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα» και επισήμανε εκ νέου ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε σε προηγούμενο χρόνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται πλέον στη βασική ατζέντα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας». Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς και μέρος των προτάσεων και του σχεδίου αυτού έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία.

«Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απαιτούνται πολιτικές και λύσεις στη μεγάλη κλίμακα. Στα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», εκτίμησε ο κ. Οικονόμου.

«Έχουμε βέβαια, όπως ολόκληρη η Ευρώπη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ένα πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Η Κυβέρνηση συναισθάνεται πλήρως τις αγωνίες της κοινωνίας. Γι’ αυτό βασική προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της ενεργειακής κρίσης. Και στην κατεύθυνση αυτή, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, προετοιμάζονται οι αποφάσεις στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα, σταθμίζοντας πάντοτε σωστά τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. θα εξειδικεύσει τόσο τα έκτακτα, όσο και τα μόνιμα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας, κατέληξε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/09/2022 - 15:58