Το Ιράν δεν συμμετέχει στην COP28 εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ

Το Ιράν δεν συμμετέχει στην COP28 εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ
Παρασκευή, 01/12/2023 - 15:09

Το Ιράν επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την επανάληψη των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «αφού σκότωσαν περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, οι σιωνιστές βρικόλακες ξεκίνησαν έναν νέο φονικό κύκλο με τη συνεχιζόμενη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ο Κανανί υπογράμμισε ότι «η επανάληψη της στρατιωτικής επιθετικότητας» ξεκίνησε «πριν την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν» από το Ισραήλ.

«Είναι προφανές ότι την πολιτική και νομική ευθύνη (...) της σφαγής του παλαιστινιακού λαού φέρουν οι εγκληματίες του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση και κάποιες κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου.

Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τέθηκε σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου και, έπειτα από δύο φορές που παρατάθηκε, εξέπνευσε σήμερα. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει και πάλι τις επιχειρήσεις του εναντίον της Γάζας, ενώ η Χαμάς έχει αρχίσει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «παραβίασε τη συμφωνία» εκεχειρίας.

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα μεταβεί στην COP28 στο Ντουμπάι διότι έχει προσκληθεί το Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημο μέσο ενημέρωσης.

Ο Ραϊσί «δεν συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαιτίας της πρόσκλησης αξιωματούχων του σιωνιστικού καθεστώτος», μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Το Ιράν εκπροσωπείται από τον υπουργό Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεραμπιάν, ο οποίος «θα εξηγήσει τις θέσεις της χώρας μας», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 180 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται ως τις 12 Δεκεμβρίου στην COP είναι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να έχει σειρά διπλωματικών επαφών.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του των Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν εξέφρασε τη λύπη του για την «παρουσία» στην COP «αξιωματούχων του καθεστώτος κατοχής μετά τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία» που διαπράττει «το σιωνιστικό καθεστώς».

Το Ιράν δεν έχει διπλωματικές επαφές στο Ισραήλ και στηρίζει τη Χαμάς.

Τελευταία τροποποίηση στις 01/12/2023 - 15:21