Σκυλακάκης: Στόχος οι ΑΠΕ να αποτελούν την κύρια πηγή ηλεκτρισμού της Ελλάδος έως το 2030

Σκυλακάκης: Στόχος οι ΑΠΕ να αποτελούν την κύρια πηγή ηλεκτρισμού της Ελλάδος έως το 2030
Deltio Typou
Παρασκευή, 01/12/2023 - 19:06

Στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC - Masdar στο ελληνικό περίπτερο της COP28 στο Ντουμπάϊ, αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως υπογραμμίζει, «η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Εco Islands”, συμβάλλει στη μετατροπή του Πόρου σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης», κάτι που «συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία».

«Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, περίπου 7MW, θα καλύψει μεγάλο μέρος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού. Παράλληλα, με το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο, με την μετατροπή μέσων μεταφοράς του νησιού (π.χ. παραδοσιακά σκάφη, λεωφορεία κ.λπ.) σε ηλεκτρικά, με τους έξυπνους φορτιστές οχημάτων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε πράσινη και φθηνή ενέργεια για τις μετακινήσεις τους» σημείωσε ακόμη ο κ. Σκυλακάκης και συμπλήρωσε:

«Αυτή η εμβληματική πρωτοβουλία δίνει το στίγμα της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την αύξηση της καθαρής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την υλοποίηση δράσεων απανθρακοποίησης. Δεδομένου του αξιόλογου ηλιακού και αιολικού δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα, σκοπός μας είναι μέχρι το 2030 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποτελούν την κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας».