Πετρέλαιο: Η αγορά πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία χαλάρωσης των κυρώσεων με το Ιράν

Πετρέλαιο: Η αγορά πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία χαλάρωσης των κυρώσεων με το Ιράν
Δευτέρα, 28/08/2023 - 06:54

Οι προοπτικές αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν έχουν μεταβληθεί δραματικά, από σχεδόν βέβαιες τον Μάρτιο του 2022 σε σχεδόν μηδενικές μέχρι το τέλος του έτους και κάπου στη μέση σήμερα.

Παρόλο που οι προοπτικές υπογραφής μιας συμφωνίας οποτεδήποτε σύντομα φαίνονται αμυδρές, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης έχουν θερμανθεί σημαντικά, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ξεμπλοκάρει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και ενδεχομένως να επιτρέψει ακόμη και τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν.

Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να μην το παραδέχεται ανοιχτά, αλλά έκανε τα στραβά μάτια και επέτρεψε στις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ - προφανώς χαρούμενη που κρατάει τις αγορές πλημμυρισμένες σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλά.

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού ξεπέρασαν το 1,5 mb/d τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις. Η Τεχεράνη λέει ότι έχει αυξήσει την παραγωγή αργού σε πάνω από 3 εκατ. bpd, και πάλι το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Όλο αυτό το πετρέλαιο από το Ιράν παίζει σίγουρα ρόλο στο να διατηρούνται οι αγορές πιο χαλαρές από ό,τι θα μπορούσαν να ελπίζουν η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ.

Νωρίτερα, εμφανίστηκαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν σημειώνουν πρόοδο μετά την επανέναρξη των συνομιλιών για μια πυρηνική συμφωνία, μια κίνηση που θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι οι συνομιλίες προχωρούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, με την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι όροι της συμφωνίας είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την παύση των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου κατά 60% και άνω από το Ιράν σε αντάλλαγμα για την άδεια εξαγωγής πετρελαίου έως και 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Μια επιτυχής πυρηνική συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει τις αγορές πετρελαίου, με τον πρώην υπουργό πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκάνεχ να λέει ότι το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν πάντα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν σε έξι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα- να κερδίσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου τις επόμενες δύο δεκαετίες και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για επενδύσεις στην ανάπτυξη της χώρας.

Η τρέχουσα παραγωγή του Ιράν είναι σημαντικά χαμηλότερη από την κορυφή του 2018, στα 3,7 mb/d. Η αύξηση της παραγωγής από το σημερινό επίπεδο σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στα 6 mb/d θα μπορούσε, ωστόσο, να διαρκέσει τουλάχιστον αρκετά χρόνια λόγω της πολυετούς υποεπένδυσης.