Η κινεζική Sinopec επιλέγει το έργο φυσικού αερίου της Aramco έναντι του διυλιστηρίου της Shell στη Σιγκαπούρη

Η κινεζική Sinopec επιλέγει το έργο φυσικού αερίου της Aramco έναντι του διυλιστηρίου της Shell στη Σιγκαπούρη
Τρίτη, 29/08/2023 - 06:59

Ο κινεζικός κολοσσός Sinopec Corp. δήλωσε ότι δεν θα αποκτήσει το διυλιστήριο ή το πετροχημικό εργοστάσιο της Shell Plc στη Σιγκαπούρη, αλλά θα επενδύσει στο έργο φυσικού αερίου Jafurah της Saudi Aramco μαζί με την TotalEnergies.

Η Sinopec δραστηριοποιείται στο πετρέλαιο το φυσικό αέριο και τα χημικά προϊόντα στην ηπειρωτική Κίνα, τη Σιγκαπούρη και διεθνώς. Η εταιρεία ερευνά και αναπτύσσει πετρελαϊκά πεδία, παράγει αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, επεξεργάζεται και καθαρίζει αργό πετρέλαιο, και παράγει και πωλεί προϊόντα πετρελαίου. Πέρυσι, η Sinopec ήταν μεταξύ πολλών κινεζικών εταιρειών που διαγράφηκαν από το NYSE.

Η Saudi Aramco βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση «ακρόασης» των προτάσεων του γίγαντα διύλισης Sinopec και της Total για ένα κομμάτι ενός έργου ανάπτυξης σχιστολιθικού αερίου αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Saudi Aramco έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου θα παράγει περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα έως το 2030, με συνολικό κόστος 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρυσι, η Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σχιστολιθικού αερίου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Saudi Aramco δήλωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 110 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Jafurah, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει 200 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Η κρατική εταιρεία ελπίζει να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από το Jafurah το 2024 και να φθάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως σε αέριο πώλησης μέχρι το 2036 με συναφή 425 εκατομμύρια κυβικά πόδια αιθανίου ημερησίως.

Η Aramco ανακοίνωσε αργότερα ότι αντί να ψύξει αυτό το αέριο και να το εξάγει ως LNG, θα το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή πολύ καθαρότερων καυσίμων: Μπλε υδρογόνο. Η εταιρεία δήλωσε ότι το άμεσο σχέδιό της ήταν να παράγει αρκετό φυσικό αέριο για εγχώρια χρήση ώστε να σταματήσει να καίει πετρέλαιο στα εργοστάσιά της και να μετατρέψει το υπόλοιπο σε υδρογόνο. Το μπλε υδρογόνο παράγεται από το φυσικό αέριο είτε με αναμόρφωση μεθανίου με ατμό (SMR) είτε με αυτόματη θερμική αναμόρφωση (ATR) με το παραγόμενο CO2 να δεσμεύεται και στη συνέχεια να αποθηκεύεται. Καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου δεσμεύονται, αυτό μετριάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη.