Πετρέλαιο: Οι συγκρούσεις στο Σουδάν απειλή για τις εξαγωγές

Πετρέλαιο: Οι συγκρούσεις στο Σουδάν απειλή για τις εξαγωγές
Τρίτη, 18/04/2023 - 07:32

Το Σουδάν εξάγει αποκλειστικά αργό πετρέλαιο που παράγεται από το αποκλεισμένο από την ξηρά Νότιο Σουδάν.

Το πετρέλαιο του αποκλεισμένου Νοτίου Σουδάν θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και μιας παραστρατιωτικής ομάδας στο Σουδάν συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα τη Δευτέρα, με τον κίνδυνο να αυξηθεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε έναν πλήρη εμφύλιο πόλεμο.

Το Σουδάν εξάγει αποκλειστικά αργό πετρέλαιο που παράγεται από το αποκλεισμένο από την ξηρά Νότιο Σουδάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενδείξεις ότι έχουν επηρεαστεί οι εξαγωγές πετρελαίου- ωστόσο, προηγούμενες εξεγέρσεις στο Σουδάν έχουν αποσύρει βαρέλια από την αγορά. οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μια παραστρατιωτική ομάδα, πήραν τα όπλα εναντίον του σουδανικού στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Δευτέρας, ο στρατός ανέφερε ότι μια ομάδα μαχητών της RSF παραδόθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε τρεις ημέρες συγκρούσεων, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Για τις αγορές πετρελαίου, η ανησυχία είναι ότι ο εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Νότιο Σουδάν, το οποίο βασίζεται στο ίδιο το Σουδάν για να μεταφέρει το αργό του στην αγορά μέσω ενός τερματικού σταθμού πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το 2021, διαδηλώσεις φυλών στο ανατολικό Σουδάν διέκοψαν τις εξαγωγές από το Νότιο Σουδάν.

Τώρα, οι πετρελαϊκές αγορές παρακολουθούν στενά την πάλη για την εξουσία μεταξύ στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων για ενδείξεις ότι το αργό του Νοτίου Σουδάν θα μπορούσε να διακοπεί και πάλι. Πρόκειται για έναν αγώνα διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ δύο ισχυρών ομάδων, οι οποίες επιδιώκουν τον έλεγχο στρατηγικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου και του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Επειδή το λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο διαχειρίζεται το αργό πετρέλαιο του Νοτίου Σουδάν, αποτελεί στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο υποδομής, οι παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις.

Το Νότιο Σουδάν εκτιμάται ότι διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν εξάγουν κυρίως μείγματα Νείλου και Νταρ στις αγορές της Ασίας από το λιμάνι του Σουδάν μέσω του στενού Bab el-Mandeb. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου ανήκει στο Νότιο Σουδάν, οι δύο χώρες εξήγαγαν μαζί περίπου 132.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως το 2021.