Γερμανία: Αντιδράσεις στο αίτημα Ζέντερ, για διατήρηση των πυρηνικών σταθμών της Βαυαρίας σε λειτουργία

Γερμανία: Αντιδράσεις στο αίτημα Ζέντερ, για διατήρηση των πυρηνικών σταθμών της Βαυαρίας σε λειτουργία
Τρίτη, 18/04/2023 - 13:23

Την έντονη αντίδραση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων προκαλεί η απαίτηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) για διατήρηση σε λειτουργία των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στο κρατίδιό του, παρά το γεγονός ότι χθες κατέβηκαν οριστικά οι διακόπτες της πυρηνικής ενέργειας σε όλη τη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάρκους Ζέντερ, με δηλώσεις του στην Bild am Sonntag, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παραχωρήσει στην κρατιδιακή κυβέρνηση της Βαυαρίας την ευθύνη για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού. «Για όσο η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και δεν ολοκληρώνεται η ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε πηγή ενέργειας», δήλωσε ο κ. Ζέντερ. Για να συμβεί ωστόσο αυτό που ζητά, απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και σημαντικές αλλαγές στο γερμανικό Σύνταγμα.

«Ο κ.Ζέντερ με αυτή τη χειρονομία του τρέχει πίσω από ένα τρένο που έχει ήδη φύγει. Απαιτεί κάτι, επειδή είναι εξασφαλισμένο ότι το αίτημά του θα απορριφθεί», δήλωσε το στέλεχος των Πρασίνων και πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Γιούργκεν Τριτίν στην εφημερίδα BILD και απέδωσε τη στάση του Μάρκους Ζέντερ σε προεκλογική στρατηγική, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών του Οκτωβρίου. «Από χθες η ισχύς της άδειας λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών έχει λήξει αμετάκλητα. Ακόμη και μια μεταγενέστερη τροποποίηση της νομοθεσίας, δεν μπορεί να αλλάξει τη συνταγματική πρόνοια που θέλει την ευθύνη για την πυρηνική ενέργεια να ανήκει στην ομοσπονδία και όχι στα κρατίδια», πρόσθεσε ο πολιτικός των Πρασίνων και τόνισε δηκτικά ότι «τα κρατίδια εφαρμόζουν τη Νομοθεσία για την Ατομική Ενέργεια για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που ισχύει ακόμη και για τη Βαυαρία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας». Ο κ. Τριτίν επισήμανε ακόμη ότι ο βαυαρός πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει τους πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία, αλλά «δεν θέλει να έχει σχέση με τα πυρηνικά απόβλητα».

Από την πλευρά του SPD και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ματίας Μιρς θεωρεί ότι ο Μάρκους Ζέντερ επιχειρεί απλώς έναν πολιτικό ελιγμό ενόψει εκλογών. «Δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση η οποία να δίνει στον κ. Ζέντερ περισσότερες αρμοδιότητες στην ενεργειακή πολιτική», δήλωσε ο κ. Μιρς στην BILD και υπενθύμισε ότι ο Μάρκους Ζέντερ μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα είχε απειλήσει να παραιτηθεί, εάν η 'Αγγελα Μέρκελ διατηρούσε τα πυρηνικά εργοστάσια. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό το πολιτικό ζιγκ ζαγκ θα σταματήσει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Υποστήριξη ωστόσο βρήκε ο κ. Ζέντερ από τον αντιπρόεδρο του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, ο οποίος, επίσης στην BILD, δήλωσε ότι ο βαυαρός πρωθυπουργός «έχει απόλυτο δίκιο, καθώς είναι τρελό σε αυτούς τους δύσκολους από πλευράς ενεργειακής πολιτικής καιρούς να κατεδαφίζονται υπάρχουσες ασφαλείς μονάδες».